Naslovna Politika Varheji: Za Srbiju grupisanje ekonomskih poglavlja može biti korisno, ključ svega su pregovori o vladavini prava

Varheji: Za Srbiju grupisanje ekonomskih poglavlja može biti korisno, ključ svega su pregovori o vladavini prava

4 minuta za čitanje
0
113
Oliver Varheji

Brisel, 05. februar 2020. – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocenio je da bi za zemlje koje napreduju u ekonomskim reformama, poput Srbije, moglo biti korisno da prihvate mogućnost grupisanja poglavlja na tom polju i brže idu napred.

Kolegijum komesara EU usvojio novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u Uniji.

Grupisanje poglavlja u pregovorima o članstvu je novina koju nudi nova metodologija, koji je usvojila Evropska komisija i o tome treba da se usaglase članice EU.

Varheji je novinarima rekao da su vlasti u Beogradu i Podgorici te koje treba da prosude da li im nova metodologija ide u prilog i prihvate ono što im odgovara, ali je podvukao da se nova metodologija ne može nametnuti Srbiji i Crnoj Gori jer bi bilo nepošteno “menjati pravila dok igra traje“, budući da su te dve zemlje kandidata uveliko odmakle u pregovorima o članstvu s EU.

Kad je reč recimo o Srbiji, iako to nisu naznačile ni srpske vlasti, niti sam im ja to rekao, ali za one kandidate koji brže sprovode i ekonomski napreduju bi moglo biti od interesa da grupišu poglavlja koja se tiču privrede i brže napreduju na tom polju“, objasnio je evropski komesar za proširenje.

Varheji je istakao da je ponuda grupisanja srodnih poglavlja za istovremene pregovore unošenje nove živosti i brzine, uz jasno utvrđenu nagradu ako se ispostavi da je ostvaren opipljiv napredak, uz davanje mogućnosti da na polju napretka kandidat bude uključen u institucije EU i dobije finansijsku podršku iz fondova Unije, kao i podstrek za investicije.

Evropski komesar je posebno naglasio da su ključ svega pregovori o vladavini prava i osnovnim slobodama, bez čijeg završetka nema ni okončanja svih pregovora.

Snažno političko rukovođenje pregovorima, dodao je on, znači da će zajedno s Evropskom komisijom i zemlje članice svojim opaskama i neposredno na terenu moći da utvrđuju da li pregovori napreduju.

Ako to ne bi bio slučaj, EU može vratiti pregovore o nekom poglavlju, a ako proceni da je nužno, i u celini na početni položaj.

Varheji je saopštio da će Evropska komisija ovog meseca izraditi dodatni izveštaj o tome koliko je bilo uspeha u reformama posebno na polju vladavine zakona, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji i Severnoj Makedoniji, da bi onda lideri EU u martu mogli da sagledaju da li je moguće odobriti i početak pregovora s Tiranom i Skopljem, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Lalić: Ne žalim zbog teksta o nedostatku medicinske opreme u u Kliničkom centru Vojvodine

Beograd, 02. april 2020. – Novinarka portala nova.rs Ana Lalić izjavila je posle puš…