Naslovna Vesti Evropska unija Varheji: Zapadni Balkan ne može da napreduje bez sprovođenja reformi

Varheji: Zapadni Balkan ne može da napreduje bez sprovođenja reformi

3 minuta za čitanje
0
183
Oliver Varheji

Brisel, 09. oktobar 2020. – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan ništa neće vredeti ako njegova realizacija ne bude praćena brzim sprovođenjem reformi.

Varheji je u poseti Beogradu ocenio da ima još dosta da se radi u dijalogu Srbije i Kosova i da su za svako rešenje potrebni američki partneri.

“Sve investicije ne vrede ništa ako nema pravih uslova za njihovu realizaciju. Veliku važnost pridajemo vladavini prava i moraćemo zaista brzo da krenemo, čim se formira nova Vlada Srbije”, rekao je Varheji nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varheji je kazao da godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na evropskom putu konstatuje da je “napravljen izvestan napredak, ali da još mnogo toga treba da se uradi”.

“Ohrabrujemo novu Vladu Srbije, koja će imati ubedljivu većinu u parlamentu, da se posveti hitnom sprovođenju reformi jer one moraju da idu paralelno sa investicijama”, naveo je evropski komesar.

Varheji je kazao da je investicioni plan EK osmišljen kao regionalni, sa ciljem da se promoviše regionalno tržište, na osnovu ideje Vučića i albanskog premijera Edija Rame o Mini Šengenu.

Kao problem na Zapadnom Balkanu Varheji je izdvojio nedostatak infrastrukture, navodeći da su regionu potrebni novi putevi, železnica, ekonomija koja manje zagađuje i širokopojasni internet.

Ovaj region može da raste samo kao celina, on ima veliki potencijal, ali su nam potrebne veze među svim glavnim gradovima. Ovaj region dosta zavisi od uglja, ako ga zamenimo gasom, možemo da smanjimo emisije štetnih gasova 60% i to veoma brzo”, rekao je evropski komesar za proširenje, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…