Naslovna Politika Vasiljević: Ne vidim razlog da REM ne objavi izveštaj o nadzoru medija u predizbornoj kampanji 2016.

Vasiljević: Ne vidim razlog da REM ne objavi izveštaj o nadzoru medija u predizbornoj kampanji 2016.

5 minuta za čitanje
0
200
Suzana Vasiljević

Beograd, 5. septembar 2019. – Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević ocenila je da ne postoji nijedan razlog zašto Regulatirno telo za elektronske medije (REM) ne bi objavilo izveštaj o nadzoru medija tokom predizborne kampanje 2016.

Vasiljević je  rekla i da je Aleksandar Vučić bio prisutniji od drugih jer su mediji tokom kampanje pratili i njegove aktivnosti kao premijera.

Ja lično ne vidim ni jedan razlog za neobjavljivanje“, navela je Vasiljević u pisanom odgovoru Centru za istraživačko novinarstvo (CINS) na pitanje da prokomentariše to što REM nije objavio sporni izveštaj, već su to otkrili novinari CINS.

Vasiljević je rekla da je “to pitanje za REM” i naglasila kako ne može da nagađa “šta su bili njihovi razlozi i da li su oni imali zakonsku obavezu da taj izveštaj objave“.

CINS podseća na svom sajtu kako je “nedavno objavio dugo skrivani izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. godine i otkrio da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke“.

Vasiljević je prokomentarisala i to što je SNS lista predvođena Aleksandrom Vučićem, prema izveštaju REM, bila znatno zastupljenija u medijima od drugih lista za vreme predizborne kampanje 2016.

Tu razliku u korist Vučića Vasiljević vidi u tome što su mediji prenosili Vučićeve aktivnosti kao predsednika Vlade, među kojima su i brojni susreti sa svetskim liderima.

Dakle, ovo se odnosi na ukupnu zastupljenost osobe pod imenom i prezimenom Aleksandar Vučić, koji je u tom trenutku predsednik Vlade i nosilac liste, što će reći da je REM sabrao minutažu svih priloga u kojima se pominje Aleksandar Vučić“, navodi u odgovoru Vučićeva savetnica za medije.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, međutim, konstatuje kako ta tvrdnja Suzane Vasiljević ne stoji.

Ovo nije tačno, jer je REM u izveštaju iz 2016. godine do kojeg smo došli predstavio prisutnost izbornih lista tokom predizborne kampanje, ne i Vučićeve državne aktivnosti“, ističe CINS, navodeći da je Vasiljević ostala pri svojim tvrdnjma i ranijoj izjavi i kad u joj ukazali na taj podatak.

Vasiljević je prokomentarisala i to što je Vučić gostovao u emisiji Intervju emitovanoj na B92, što nije omogućeno nijednom predstavniku opozicije, navodeći da je u toj emisiji bio gost “kao predsednik Vlade, a ne kao nosilac liste“.

Izveštaj REM iz 2016. godine pokazuje favorizovanje Srpske napredne stranke, ističe CINS i kao ilustaciju navodi da je u periodu od 4. marta do 21. aprila izborna lista čiji je nosilac bio Aleksandar Vučić u centralnim informativnim emisijama – dnevnicima i vestima u udarnim terminima – bila zastupljena šest sati i 25 minuta, što je skoro trećina ukupnog vremena koje su kandidati imali, dok je opoziciona Demokratska stranka dobila dva sata i 46 minuta.

Tekst Nikolije Čodanović, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kir Starmer novi lider britanskih laburista

London, 06. april 2020. – Kir Starmer izabran je za novog predsednika britanske Labu…