Naslovna Politika Vasović: Industrija laži je apsolutno u državnim rukama

Vasović: Industrija laži je apsolutno u državnim rukama

5 min read
0
156
Milenko Vasović

Beograd, 5. avgust 2018. – Kovanica lažne vesti je izmišljena da bi se lažima dalo pravo "građanstva" i da bi lakše došle do publike kojoj su namenjene, izjavio je FoNetu šef Deska dnevnog lista Danas Milenko Vasović i ocenio da su vlasti svuda u svetu "većinski vlasnik laži".

On je, u okviru serijala Press Extra, objasnio da pripada onima koji misle da lažne vesti zapravo ne postoje, već da je nešto ili istina ili laž.

Problem je što imamo publiku koja konzumira laži, rekao je Vasović novinarki Andrijani Milaćević i napomenuo da ne možete ljudima prodavati "lažno" meso, sem na dan ili dva, dok lažne vesti možete prodavati na dugi rok.

Prema njegovim rečima, tako ljude navikavate na laži, pa oni osećaju čak i potrebu da to kupuju, ako je reč o štampi, ili gledaju i slušaju, ukoliko se radi o elektronskim medijima.

Vasović smatra da postoji velika industrija za obmanjivanje naroda, koju čine mediji, kao prenosioci lažnih vesti, ali i vlasti ili delovi vlasti, kao proizvođači laži, dok su to nekada to i moćne kompanije.

Mediji i učestvuju u kreiranju lažnih vesti, ali su "većinski vlasnici laži" svuda u svetu vlasti, precizirao je Vasović i predočio da je "industrija laži apsolutno u državnim rukama".

To u Srbiji izgleda tako da imate gomilu medija koji šire laži i poluistine i na tome profitiraju, ukazao je Vasović, koji smatra da se ne može unapred znati da je nešto laž.

Ali, ako se setite obećanja da će gorivo pojeftiniti čim prestanu protesti, postaje jasno da je to to bila laž, rekao je Vasović i ocenio da mediji koji služe vlastima, sem što lažu, imaju i "sporedni zadatak" – da prećutkuju.

Da ne otvaraju disksusije i ne pričaju o nekim temama, obrazložio je on i primetio da su nam sada "iz industrije obmane" nametnuli pitanje Kosova.

Cela nacija se bavi Kosovom, svi mediji su zatrpani Kosovom, a mi ćemo se onda jednog jutra probuditi i, pored toga što nećemo imati Kosovo, nećemo imati ni desetine hiljada oranica, PKB ili Komercijalnu banku, predvideo je Vasović.

On ističe da je veoma važno da urednici rade svoj posao i ne nasedaju na laži, kao i da mediji ne koriste anonimne izvore, koji su osnov za manipulaciju.

Kada vidite u nekom tekstu ili na televiziji da se pominje anonimni izvor, odmah pola bacite u vodu, poručio je Vasović, jer u ozbiljnom izveštavanju nema anonimnih izvora.

Prema njegovom stavu, anonimni izvor je tu da nas slaže ili da ućari neku korist za sebe i to je jedan od načina za prepoznavanje laži.

Ako pogledate ko je to objavio, pa još imate i toliko svesti da se zapitate kome to koristi, onda ćete doći do toga da je po sredi čitava izmišljotina, zaključio je Vasović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…