Naslovna Društvo Vasović: Posao sudije je javan

Vasović: Posao sudije je javan

3 minuta za čitanje
0
55
Jasmina Vasović

Beograd, 04. avgust 2021. – Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je za Istinomer da sudiju koji ima integritet, iskustvo, znanje ne sme da poremeti nikakvo komentarisanje odluke, niti eventualni senzacionalizam koji se želi postići komentarima.

Vasović objašnjava da je jedno nezakonita odluka, a sasvim drugo nezakonit rad sudije.

Kada se odlukom Vrhovnog kasacionog suda konstatuje da je odlukama nižestepenih sudova povređen zakon, to ne znači nezakonit rad sudije ili suda, jer je to druga tema, nezakonit rad sudije je propisan Krivičnim zakonikom kao krivično delo kršenje zakona od strane sudije“, rekla je Jasmina Vasović.

Govoreći o procesu izmena Ustava, ona je navela da Vrhovni kasacioni sud sada čeka da radna grupa, u koju su uključena i strukovna udruženja, dostavi konačan tekst, da bi se mogao ponovo izjasniti, naravno opet nakon održavanja Opšte sednice.

Upitana o tome koliko je Srbija kao država daleko od vladavine prava, ona je rekla da je to vrlo kompleksno pitanje koje obuhvata sve tri grane vlasti i da se ne može govoriti pojedinačno o bilo kojoj od njih, te da ne želi da komentariše nešto što bi lako moglo biti stavljeno u politički kontekst.

Na pitanje da li joj smeta što je mediji povezuju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je spominje i koliko to utiče na njen rad, Jasmina Vasović je ukazala da je posao sudije javan posao.

Ne smeta mi ništa što mediji objavljuju, iako su to uglavnom potpune neistine, ali sam na to već navikla još od Prvog opštinskog suda, kao što mi ne smeta ni da me bilo ko pominje. Ne razumem čak ni kako bi to sve uopšte moglo da utiče na moj rad“, kazala je Jasmina Vasović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Besplatna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji

Beograd, 03. decembar 2021. – Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papi…