Naslovna Vesti Evropska unija Većina Evropljana ozbiljno shvata klimatske promene

Većina Evropljana ozbiljno shvata klimatske promene

2 minuta za čitanje
0
644

Četvoro od petoro građana Evropske unije svesno je da su borba protiv klimatskih promena i za energetsku efikasnost pozitivni po ekonomiju i zapošljavanje i takav stav najčešće zastupaju u članicama koje su najviše trpele zbog ekonomske i finansijske krize. Istovremeno samo 10% građana ne smatra promenu klime ozbiljnim problemom.

Novo specijalno istraživanje Evropske komisije Eurobarometar pokazalo je i da se sedmoro od desetoro Evropljana slaže da bi smanjenje uvoza fosilnog goriva iz zemalja van EU moglo da donese ekonomske koristi Uniji. 

U borbi sa klimatskim promenama građani recikliraju otpad, smanjuju potrošnju proizvoda za jednokratnu upotrebu, kupuju kućne aparate koji su energetski efikasniji, koriste javni prevoz umesto privatnih automobila.

Gotovo polovina građana EU (48%) misli da odgovornost za borbu sa promenama klime leži na nacionalnim vladama, 41% misli da je odgovornost na biznisu i industriji a 39% na EU dok 25% smatra da ima ličnu odgovornost u sprečavanju klimatskih promena.

Tek petina (19%) misli da borbu sa promenama klime treba da predvode regionalne i lokalne vlasti, isti procenat odgovornost pripisuje borcima za čistiju čovekovu okolinu a samo jedan od deset ispitanika (10%) misli da postoji kolektivna odgovornost za taj problem.

Detaljnije o istraživanju Eurobarometra možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za Evropsku novinarsku nagradu 2022.

Brisel, 04.decembar 2021. – Novinari koji žive i rade u Evropi ili rade za neki od e…