Naslovna Civilno društvo Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, 81% ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju

Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, 81% ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju

3 minuta za čitanje
0
269
KOMS

Beograd, 12. avgust 2019. – Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64% planira da se iseli iz zemlje a članstvo u EU podržava 38% ispitanika, pokazuju rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu objavljeni na Međunarodni dan madih.

Navodeći da je procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31% u 2018. na 24% u 2019, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević kazao je da je tome najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

Redovno na izborima glasa 40% mladih, povremeno njih 28% dok nešto više od 32% nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42%, navodi da ne glasaju jer su ‘svi političari isti’ dok 32% mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali“, naveo je Đorđević.

Istraživanje je pokazalo i da 59% ispitanika smatra da je Srbiji potreban “jak vođa”, 10% nije imalo odgovor na to pitanje dok 31% smatra da zemlji nije potreban lider koga će narod slediti.

Više od 70% mladih je ocenilo da u Srbiji ne postoji sloboda medija a njih 40% ne podržava ulazak zemlje u EU, dok 22% ispitanika nema stav na tu temu.

Istraživanje je pokazalo i da 33% mladih smatra da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, 21% navodi EU kao oslonac spoljne politike a samo 5% vidi SAD u toj ulozi.

Najnižu stopu poverenja mladi imaju u političke partije, medije i političke institucije a čak 81% ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju.

Istraživanje je sprovedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

Sarajevo, 02. jul 2020. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo onlajn takmič…