Naslovna Politika Većina političkih stranaka nije obavestila Poverenika o zaštiti podataka o ličnosti

Većina političkih stranaka nije obavestila Poverenika o zaštiti podataka o ličnosti

2 minuta za čitanje
0
109
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 24. jun 2020. – Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, izjavio je da je poslao kontrolne liste svim registrovanim političkim strankama u Srbiji da bi utvrdio stepen njihove usklađenosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Taj zakon propisuje da su podaci o političkom mišljenju posebna vrsta podataka, čija je obrada restriktivna, čime je pojačana i odgovornost političkih stranaka, kao rukovalaca za njihovu obradu.

Od ukupno 116 registrovanih političkih stranaka, po zahtevu Poverenika postupilo je i popunjenu kontrolnu listu dostavilo samo 39, piše u saopštenju.

Kontrolne liste za 40 političkih stranaka nisu mogle biti dostavljene jer te stranke nisu nađene na prijavljenoj adresi, ili nisu preuzele pošiljku iz pošte, niti imaju javno dostupan telefon ili imejl za komunikaciju.

Ukupno 37 političkih stranaka nije Povereniku dostavilo popunjenu kontrolnu listu, i pored uredno primljenog zahteva i urgencija Poverenika, navodi se u saopštenju.

Izneti podaci, kao i većina popunjenih kontrolnih lista, “ukazuju na neusklađenost političkih stranaka sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i nerazumevanje” tog propisa, piše u saopštenju.

Poverenik je pozvao sve političke stranke da preispitaju obradu podataka o ličnosti i da utvrde da li su ispunili sve formalne i suštinske obaveze iz Zakona.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Istragom utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Strazbur, 08. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović is…