Naslovna Vesti Vejvoda: Evropska unija imaće vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu

Vejvoda: Evropska unija imaće vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu

2 minuta za čitanje
0
67
Ivan Vejvoda

Beč, 07. decembar 2020. – Ivan Vejvoda visoki saradnik bečkog Instituta za humanističke nauke rekao je da je ovo novo vreme, jedna nova administracija i ono što smo čuli iz Vašingtona od buduće administracije Džozefa Bajdena jeste prepoznavanje vodeće uloge Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

Uostalom, to je zdravorazumski, jer je Zapadni Balkan deo onog što nazivam jezgrom geografije Evrope, pa i geopolitike Evrope. Osnova politike će biti što pre integrisati Zapadni Balkan u evroatlantske integracije gde je to moguće, rekao je Vejvoda.

On smatra i da razgovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova imaju prvo mesto na dnevnom redu kada je reč o evropsko-američkom angažovanju u regionu.

Mislim da je veoma važno što su SAD odlučile da otvore Kancelariju za međunarodnu razvojnu pomoć za ulaganje ozbiljnih sredstava u region, pre svega u infrastrukturu, u proizvodnju i drugo, dodao je on.

To je, ocenio je Vejvoda, ozbiljan korak i odgovor na ono što se naziva ulazak i uticaj trećih aktera, tu se pre svega misli na Rusiju, na Kinu, na Emirate i Tursku.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…