Naslovna Politika Veljanovski: Medijsko obrazovanje publike je jedini lek za suzbijanje kažnih vesti

Veljanovski: Medijsko obrazovanje publike je jedini lek za suzbijanje kažnih vesti

2 min read
0
194
Rade Veljanovski

Beograd, 3. novembar 2018. – Profesor novinarstva Rade Veljanovski ocenio je da je medijska scena u Srbiji u proteklih nekoliko godina “prljavija nego ikada”.

Ovakvo srozavanje štampe uvod je u narastanje autoritarnosti i novog totalitarizma”, rekao je Veljanovski na regionalnoj naučnoj konferenciji “Verodostojnost medija” na Filozofskom fakultetu u Tuzli, prensi portal Autonomija.

On je podsetio na istraživanja koja su pokazala da je dnevni list “Informer” iz Beograda na 302 naslovne stranice objavio 362 lažne vesti, a list „Alo“ na 358 naslovnih strana 237 lažnih vesti.

Lažnih vesti je uvek bilo, ali sada ih ima više nego ikada. Bilo kakva kaznena politika ne može da bude lek za suzbijanje lažnih vesti i jedini izlaz je u medijskom obrazovanju publike, koja treba da nauči da prepoznaje istinu i laž. To je najbolja mogućnost da manipulacije budu neisplative i politički nekorisne“, naveo je Veljanovski.

Prema njegovim rečima, veoma je problematičan i termin „lažne vesti“. „Ili govorimo o vestima ili govorimo o lažima. Vesti su vesti, a laži su laži“, poručio je Veljanovski.

Devetu po redu naučnu konferenciju „Verodostojnost medija“ organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…