Naslovna Politika Veljanovski: REM nije nezavisna instutucija, kakva bi trebalo da bude

Veljanovski: REM nije nezavisna instutucija, kakva bi trebalo da bude

6 minuta za čitanje
0
189
Rade Veljanovski

Beograd, 31. avgust 2019. –  Reakcija REM-a u vezi sa izveštajem o izbornoj kampanji 2016. godine nije me iznenadila, rekao je u Novom danu Rade Veljanovski, potpredsednik Građanskog demokratskog foruma.

On smatra da je REM, neobjavljivanjem izveštaja prekršio zakon, i dodao da je ovo regulatorno telo od samog osnivanja bilo problematično. Gost N1 kaže i da je ideja o prelaznoj vladi – naivna.

Nije me iznenadio postupak, jer ja pratim rad REM-a od osnovanja, dok je još bio RRA. Bio sam predsednik radne grupe koja je pisala zakon na osnovu kojeg je osnovana ta institucija…Žao mi je što je tako, od osnivanja je ova institucija bila problematična, sve varijante vlasti su imale potrebu da utiču na izbor članova, s tim što je ovog puta, u poslednjih nekoliko godina, to prevršilo svaku meru“, kazao je Veljanovski u Novom danu.

On naglašava da to pokazuje da REM nije nezavisna instutucija, kakva bi trebalo da bude.

Činjenica da dve godine ne mogu da se izaberu tri člana Saveta REM-a, govori o tome da vlast ne želi da se u Savetu REM-a nađu članovi koji bi radili u interesu javnosti“, izjavio je Veljanovski.

Deo opozicije, kao jedan od uslova za izlazak na izbore, zatražila je smenu članova tog tela.

Taj zakonski rok već sada ne može da bude ispoštovan. Jer, postoje dva roka od po 15 dana – prvih 15 dana da se raspiše takozvani javni poziv, a zatim 15 dana da ovlašćeni predlagači daju svoje predloge. Mi imamo ukupno 17 dana do tog 15. septembra, ali ako bi se hteo da menja ceo sastav, što je zahtev dela opozicije, onda je tu stvar još komplikovanija…Dakle, potpuno je nemoguće da se tako nešto uradi“, smatra gost Veljanovski.

On objašnjava da je na okruglom stolu na FPN bilo reči o tome “da bi do 16. septembra trebalo da se dogovori šta činiti“, ali da to ne znači da to tog datum sve stvari moraju da se urade.

Zakon o elektronskim medijima nije idealan, ali nije ni loš, kaže Veljanovski.

Ako rezultati istraživanja i monitoringa nisu povoljni po vlast, onda kao ne moraju da ih objave. E pa ne mogu tako, nije to njihovo pravo, oni krše zakon. Obaveza je REM-a da vrši nadzor nad radom emitera, da vide da li se oni ponašaju po zakonu i ako ne, onda moraju da reaguju, čak i da ne objave izveštaj. A bilo je jako mnogo kršenja zakona, bilo je enormne zastupljenosti Vučića i SNS u odnosu na druge kandidate i stranke“, rekao je Veljanovski.

Kako je rekao, strašno je što se ne zna da u REM-u postoji zvanični izveštaj o tome, a da nije bio objavljen.

Veljanovski je izrazio bojazan da će sve to biti ponovljeno u kampanji za predstojeće izbore.

Kada predstavnicima vlasti kažete da nosioci funkcija nemaju prava na enormnu promociju u medijima, oni to ne mogu da shvate, tvrde da vlast ima pravo da govori o svojim uspesima. Ne shvataju da imaju pravo, ali u onim terminima koji su predviđeni za promociju, ne i u ostalim. To je evropski standard, to je zapisano u regulatornom okviru EU, a to proizilazi i iz naših zakona“, naglasio je gost Veljanovski.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kir Starmer novi lider britanskih laburista

London, 06. april 2020. – Kir Starmer izabran je za novog predsednika britanske Labu…