Naslovna Politika Veran Matić novi predsednik Upravnog odbora ANEM-a

Veran Matić novi predsednik Upravnog odbora ANEM-a

5 minuta za čitanje
0
216
Veran Matić

Beograd, 15. Maj 2019. – Novi predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je Veran Matić (1962), odlučeno je na sednici Skupštine ove asocijacije.

Matić je jedan od osnivača ANEM i prvi predsednik asocijacije u periodu od 1993. do 2003. godine, a sada će je ponovo predvoditi u narednom četvorogodišnjem periodu.

Na funkciji predsednika ANEM on je zamenio Milorada Tadića, koji je na toj poziciji bio poslednjih pet i po godina.

"Ambicija je da ANEM bude podrška članicama, ali i agregator novih projekata, novih ideja i novih formi izveštavanja i istraživanja u polju medija u najširem smislu. Praktično, to je apgrejdovana verzija, nešto kao ANEM 2.0.", rekao je Matić.

Misija ANEM – 2.0 biće, kako je rekao, fokusirana na strateška polja – produkcija i distribucija medijskog sadržaja, edukacija medijskih producenata i publike, podsticanje partnerstava sa državnim institucijama, privredom, nevladinim sektorom i međunarodnim organizacijama i finansiranje i monetizacija medijskog sadržaja u digitalnoj eri.

Medijska scena sve više migrira onlajn, naveo je Matić, koji tu vidi prostor da se privuku novi članovi, projekti i ideje.

"Potrudićemo se da uključimo u članstvo i nevladine organizacije, fondacije, zagovornike slobode govora, koji na različite načine doprinose savremenoj zakonskoj regulativi, a sve više postaju i proizvođači sadržaja", rekao je Matić.

Napomenuo je da će ANEM posebnu pažnju posvetiti borbi protiv govora mržnje i protiv nasilja nad novinarima, medijskim radnicima, kulturnim radnicima, izabranim političarima, svima koji učestvuju na javnoj sceni, naročito u oblasti edukacije, preventive besplatne pravne pomoći.

Matić je ocenio da danas nije dovoljno samo edukovati novinare i medijske radnike, već i građane, kako bi postali odgovorni učesnici u proizvodnji medijskog sadržaja, ali i kao medijski pismeni korisnici opremljeni znanjima za kritičko promišljanje sadržaja koji do njih dolaze.

"Svakako će najveći izazov biti traganje za novim biznis modelima koji će omogućiti stabilno finansiranje medija", ocenio je Matić.

Tu, prema njegovim rečima spada borba za poštenu raspodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, edukacija i animiranje oglašivača da odabirom medijskih partnera pozitivno utiču na razvoj kvalitetnih medija, poštenog novinarstva i javnog interesa, kao i afirmisanje novih oblika finansiranja koji direktno zavise od publike.

"Svaki član ANEM biće ravnopravan partner u ostvarivanju ovih zadataka, a oni, svi zajedno, imaju za cilj kreiranje raznovrsnijeg, otvorenijeg, stabilnijeg i profesionalnijeg medijskog tržišta", naveo je novi predsednik ANEM.

Veran Matić je rođen je 1962. godine, bio je direktor i glavni i odgovorni urednik nekadašnje RTV B92, a danas je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada.

Na sednici Skupštine ANEM za članove Upravnog odbora izabrani su Svetlana Kojanović, Ivana Petrović, Slobodan Krajnović i Milorad Tadić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…