Naslovna Društvo Više od sto profesora i intelektualaca pozvalo da se prekine sa kampanjom protiv Danice Popović

Više od sto profesora i intelektualaca pozvalo da se prekine sa kampanjom protiv Danice Popović

2 minuta za čitanje
0
369
Danica Popović,

Beograd, 27. oktobar 2019. – Više od stotinu profesora i intelektualaca potpisalo je otvoreno pismo javnosti Srbije zbog, kako navode, „nezapamćene kampanje protiv profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović“, prenosi Nedeljnik.

U pismu se navodi da se Danica Popovićnebiranim rečima“ optužuje za dela koja „ili ne postoje ili nisu dokazana“, kao i da se stiče utisak da cilj nije da se otkrije istina, već da se profesorka unapred moralno diskvalifikuje.

Kao razlog za takvo postupanje potpisnici pisma navode to što se Danica Popović svojim principijelnim stavom da se ne prihvati odbrana problematične disertacije jednog moćnika, „zamerila vlastima“.

Pokušajem da se diskredituje ugledna naučna radnica i javna ličnost, poznata po svojoj principijelnosti, stvara se utisak da su navodno ‘svi isti’ i time se relativizuju krivična i neetična dela predstavnika vlasti“, piše u pismu.

U pismu se navodi i da brutalni napad na Danicu Popović treba da „zastraši ostale, manje poznate i priznate građane“, te da ih natera da „pognu glavu i zaćute“.

Potpisnici apeluju u pismu da se istog trena prestane sa tabloidnim vređanjem Danice Popović, a da se sve „eventualne optužbe“ protiv nje rešavaju u okvirima institucija, bez političkih i medijskih pritisaka.

Pismo su, između ostalih, potpisali redovni profesor Univerziteta u penziji Miodrag Zec, profesor Fakulteta dramskih umetonosti Janko Baljak, karikaturista Dušan Petričić, profesorka Dubravka Stojanović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…