Naslovna Politika Evropska unija Višegradska grupa: Vanredni samit o škart hrani

Višegradska grupa: Vanredni samit o škart hrani

5 minuta za čitanje
0
705
hrana

Bratislava, 24. februar 2017. – Slovački premijer Robert Fico najavio je u Bratislavi da će Višegradska grupa na vanrednom samitu naredne sedmice u Poljskoj zatražiti od Evropske unije da spreči neprihvatljivu praksu da se u postkomunističke članice izvoze isti proizvodi goreg kvaliteta i drugačijeg sastava nego na Zapad.

Kako prenosi Beta, više testova u Češkoj i Slovačkoj poslednjih godina pokazalo je da sastav namirnica i robe koje kupuju "novi" i "stari" Evropljani nije isti. Multinacionalne kompanije to negiraju i kažu da se proizvodi razlikuju po sastavu zbog ukusa potrošača.

"Neprihvatljivo je da multinacionalne kompanije izvoze na teritorije postkomunističkih zemalja proizvode goreg kvaliteta nego što su oni koje pod istim nazivom i u istom pakovanju prodaju u radnjama na zapadu Evrope", kazao je Fico 23. februara u Bratislavi.

Više raznih testova u Češkoj i Slovačkoj poslednjih godina pokazalo je da sastav namirnica i robe koje kupuju "novi" i "stari" Evropljani nije isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.

Multinacionalne kompanije su do sada odbijale optužbe da na istok izvoze škart robu i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača.

"Zahtevaćemo od Evropske komisije da za što kraće vreme usvoji propise da spreči praksu koja ponižava građane Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Ne isključujem da će Slovačka organizovati građanski referendum i prikupiti milion potpisa kada Evropska komisija mora da se pozabavi propisima", kazao je Fico.

Slovački premijer najavio je da je Slovačka spremna da se sudi s Evropskom komisijom ako ona odbije da problem reši. On je dodao da i slovačka vlada može da reaguje nekim svojim zakonima.

"Duel može da se sastoji i u tome da ako vi, Evropska komisija ne želite da nas u tome podržite, mi u Slovačkoj usvojimo interni propis da sva hrana i namirnice u javnim kuhinjama moraju da budu slovačke", rekao je Fico.

Slovačka Državna veterinarska i prehrambena uprava obavila je nedavno test 22 proizvoda i uporedila njihov sastav u Slovačkoj i Austriji i otkrila da je čitava polovina u Austriji bila daleko kvalitetnija nego u Slovačkoj.

"Novim Evropljanima" trgovinske mreže i nadnacionalne kompanije prodaju pod istim imenom namirnice s manjim udelom mesa, više masti, veštačkim zaslađivačima, konzervansima, ustanovio je slovački test, a često po istim ili i višim cenama iako je kupovna moć manja nego na Zapadu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU

Brisel, 28. maj 2020. – Evropska komisija je pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olak…