Naslovna Društvo Viši standardi za sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji

Viši standardi za sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji

4 minuta za čitanje
0
415
matične ćelije

Beograd, 2. oktobar 2018. – Sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji moraće da se usklade sa najnovijim propisima koje je izdala Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja, što podrazumeva i da moraju da poseduju NetCord-FACT sertifikat, navodi se u obaveštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

Srbija nema sopstvenu banku matičnih ćelija pupčanika i roditelji koriste usluge stranih banaka koje uzorke čuvaju van zemlje.

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja je to obaveštenje, u koje je agencija Beta imala uvid, prosledila na adrese banaka matičnih ćelija u Srbiji.

Taj sertifikat garantuje izrazito visok kvalitet usluga i propisuje vrlo stroge procedure prikupljanja matičnih ćelija na porođaju, transporta i analize uzoraka, zamrzavanja i njihove naknadne primene za potrebe lečenja.

Srbija je nedavno usvojila novi Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji uređuje uslove za postizanje kvaliteta i sigurnosti u toj oblast i primenu kod ljudi, navodi se u obaveštenju koje je potpisala vršilac dužnosti direktora Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac.

Ona je u julu, prilikom predstavljanja Predloga navedenog zakona članovima Odbora za evropske integracije, kazala da je taj zakon obuhvaćen pregovaračkim poglavljem 28 (zaštita potrošača i zaštita zdravlja) i u njega su ugrađene sve preporuke iz sedam evropskih direktiva koje se odnose na tu specifičnu oblast.

Vesna Rakonjac je dodala da je to krovni zakon iz kog će proizaći podzakonska akta, koja će detaljnije razraditi direktive EU.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja još uvek nema sopstvenu banku matičnih ćelija pupčanika i roditelji koriste usluge stranih banaka koje uzorke čuvaju van Srbije.

Trend rasta čuvanja matičnih ćelija je posebno prisutan u zemljama koje imaju slabiju zdravstvenu zaštitu.

Oblast matičnih ćelija je visoko regulisana u zemljama EU, jer se trenutno koriste u lečenju više od 80 bolesti, dok se u svetu sprovodi rekordan broj kliničkih istraživanja na temu lečenja matičnim ćelijama.

Krv iz pupčane vrpce novorođenčeta je bogata matičnim ćelijama koje mogu da se transformišu u razne vrste ćelija u organizmu.

One se koriste za lečenje raznih bolesti, pre svega krvnog i imunog sistema, nervnog sistema i metaboličkih poremećaja, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Stefanović izgubio sudski spor

Beograd, 11. jul 2020.- Apelacioni sud u Beogradu po drugi put poništio je presudu Višeg s…