Naslovna Društvo Viši sud odbio tužbu Emira Kusturice protiv urednika CINS-a

Viši sud odbio tužbu Emira Kusturice protiv urednika CINS-a

3 minuta za čitanje
0
572
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Beograd, 10. maj 2018. –  Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ne mora da objavi odgovor reditelja Emira Kusturice na tekst "Sukob interesa: Emir Kusturica potpisivao ugovore sa svojom firmom”, presudio je Viši sud u Beogradu.

Kako prenosi CINS, sud je odbio tužbeni zahtev Kusturice protiv Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika CINS-a.

U presudi se navodi da je zahtev neosnovan, uz obavezu da Kusturica nadoknadi troškove parničnog postupka od 12.000 dinara. Presuda je prvostepena i na nju je moguće podneti žalbu.

Prema presudi, CINS ne mora da objavi odgovor Kusturice jer se pojedini njegovi delovi uopšte ne odnose na informacije objavljene u tekstu već "tužilac iznosi svoj stav i mišljenje“ o CINS-u, uređivačkoj politici ili načinu na koji se u tekstu iznose informacije. Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, odgovor mora biti obavljen integralno – onako kako je poslat, bez ikakvih izostavljanja.

"Odgovorni urednik medija CINS, ovde tuženi Dino Jahić, nije mogao objaviti odgovor tužioca bez delova odgovora u kojima se iznosi mišljenje tužioca a ne tvrdnja o činjenicama, ili u kojima se odgovor ne odnosi na informaciju za koju se tvrdi da se odgovara…“, navedeno je u presudi Višeg suda.

Tekst na koji je Kusturica poslao odgovor bavio se postupkom koji je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv njega. U tom postupku Agencija je utvrdila da je ovaj reditelj i predsednik skupštine Parka prirode Mokra Gora, prekršio četiri člana Zakona o Agenciji: dva koja se odnose na sukob interesa, te po jedan o zabrani vršenja više javnih funkcija bez saglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi prilikom stupanja na funkciju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Delić: Gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova

Beograd, 02. jul 2020. – Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju va…