Naslovna Društvo Pravosuđe Viši sud: Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Viši sud: Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

4 minuta za čitanje
0
876
Viši sud u Beogradu

Beograd, 09. maj 2017. – Viši sud u Beogradu saopštio je da je potvrdio optužnicu protiv pet osoba okrivljenih da su počinili ratni zločin u Štrpcima pre 24 godine, kada je ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti koji su putovali vozom na relaciji Beograd Bar.

U saopštenju se navodi da je 28. aprila povtrđena optužnica Tužilaštva za ratne zločine, podignuta protiv okrivljenih Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, prenosi Beta.

Viši sud je naveo da protiv tog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 6. aprila da je Višem sudu u Beogradu podnelo novu, izmenjenu optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je još marta 2015. optužnicu protiv tih pet osoba, ali sud ju je već nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu. 

Pred Sudom BiH je u toku je postupak protiv još 10 osoba za isto krivično delo. Tih deset osoba protiv kojih se vodi postupak u BiH i pet protiv kojih je sada potvrđena optužnica uhapšeni su 5. decembra 2014. u koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. na Železničkoj stanici Štrpci, kod Ruda, u BiH, iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nadjeni ostaci tela samo četiri žrtve.

Žrtve tog zločina su bili Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Beograd, 06. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzo…