Naslovna Društvo Visoki savet sudstva: Na delu namera da se sudstvu oduzmu atributi ravnopravne grane vlasti

Visoki savet sudstva: Na delu namera da se sudstvu oduzmu atributi ravnopravne grane vlasti

2 minuta za čitanje
0
346
Visoki savet sudstva Srbije

Beograd, 29. januar 2020. – Visoki savet sudstva (VSS) Srbije upozorio je da zabrinjavaju izjave pojedinih poslanika kojima se dovodi u pitanje pravo sudija na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja.

Kada se to poveže s najavom uvođenja „eksterne kontrole sudske vlasti“ može se zaključiti da je na delu namera da se sudstvu oduzmu atributi ravnopravne grane vlasti, smatra VSS.

VSS je podsetio da je Predlogom Strategije razvoja pravosuđa za period od 2019-2024. godine, kao opšti cilj definisano dalje jačanje pravne države, jačanje nezavisnosti pravosuđa i podizanje nivoa poverenja u pravosudni sistem.

VSS izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ponašanja i izjava visokih državnih funkcionera, kojima se u javnosti stvara nepoverenje u pravosuđe i ruši autoritet suda i sudija. Time se podriva Ustavom zagarantovana podela vlasti, kao temeljni osnov pravne države„, navedeno je još u saopštenju na sajtu VSS.

VSS podseća da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i suda, i da im je zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka.

Stoga je i nedopustivo pre pravnosnažnog okončanja sudskog postupka bilo koga javno oglašavati krivim ili javno proglašavati nevinim, a takođe je nedopustivo javno prozivati sudije za pravni stav izražen u pravnosnažnoj sudskoj odluci“, upozorio je VSS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…