Naslovna Društvo Visoki savet sudstva: Neprimereni napadi na sudije narušavaju princip podele vlasti

Visoki savet sudstva: Neprimereni napadi na sudije narušavaju princip podele vlasti

2 minuta za čitanje
0
257
Miodrag Majić

Beograd, 4. jun 2019. – Visoki savet sudstva osudio je istupe pojedinih narodnih poslanika koji su praćeni, kako se navodi, ličnim uvredama i diskvalifikacijama stručnosti i profesionalnog rada pojedinih sudija, a time se dovodi u pitanje integritet svih sudija.

Visoki savet sudstva se oglasio saopštenjem posle sednice, a povod su bila izlaganja narodnih poslanika tokom rasprave o izmenama Krivičnog zakonika na sednici od 20. i 24. maja, a na kojoj su iznete kritike na račun sudije Apelacionog suda Miodraga Majića.

Neargumentovano osporavanje nosilaca pravosudnih funkcija i sudstva u celini i neprimereni napadi na sudije povodom donetih sudskih odluka, od strane pojedinih zvaničnika, u konkretnom slučaju predstavnika zakonodavne vlasti, podrivaju poverenje građana u sudsku vlast, jer se na taj način narušava princip podele vlasti koji je proklamovan Ustavom“, konstatovano je u saopštenju.

Visoki savet sudstva podseća sve nosioce javnih funkcija da su dužni da saglasno odredbama Zakona o sudijama i Zakona o uređenju sudova, svojim ponašanjem i postupcima, ne samo da održavaju, već i da rade na jačanju i afirmisanju poverenja u nepristrasnost sudija i sudova.

Dodaje se i da su dužni da se pridržavaju Kodeksa ponašanja za državne funkcionere.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Delić: Gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova

Beograd, 02. jul 2020. – Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju va…