Naslovna Civilno društvo Vlada španske pokrajine Navare dodeljuje nagradu za mir Staši Zajović

Vlada španske pokrajine Navare dodeljuje nagradu za mir Staši Zajović

3 minuta za čitanje
1
200
Staša Zajović

Beograd, 18. septembar 2019. – Vlada španske pokrajine Navare (Gobierno de Navarra/Nafarroako Gobernua) sa sedištem u Pamploni uručiće povodom Svetskog dana mira 21. septembra 2019. nagradu za mir Staši Zajović, jednoj od osnivačica i koordinatorki Žene u crnom.

Smatramo da angažman Staše Zajović oličava vrednosti za koje se zalaže naša institucija i predstavlja veliki doprinos miru”,   ističe se u vladinom obrazloženju.

U obrazloženju odluke još se navodi da se nagrada dodeljuje zbog njenog “zalaganja za mir i mirovni aktivizam, nenasilnog antiratnog angažmana, organizovanja protesta protiv rata, militarizma, mržnje, diskriminacije, zbog zalaganja za pravdu i ljudska prava, posebno ženska ljudska prava”.

Smatramo da angažman Staše Zajović oličava vrednosti za koje se zalaže naša institucija i predstavlja veliki doprinos miru”,   ističe se u vladinom obrazloženju.

Svečani institucionalni čin dodele nagrade održaće se 21. septembra u zgradi Castel Ruiz de Tudela, simbolu miroljubivog suživota različitih kultura tokom istorije.

Ovom činu prisustvovaće najviši predstavnici/e Navare: predsednica pokrajine Navara, predsednik parlamenta, gradonačelnik grada Tudela, kao i feminističko-antimilitarističke aktivistkinje iz Španije.

Nagradu je Vlada pokrajine Navare (Gobierno de Navarra) ustanovila 2016. godine i ona se dodeljuje veoma istaknutim pojedincima/pojedinkama ili kolektivima koji su dali doprinos miru i suživotu.

Do sada je ova nagrada dodeljena: Fransisku Ečeveriji (Francisko Etxeberria), naučniku forenzičaru zbog ogromnih zasluga u ekshumacijama ubijenih i nestalih tokom frankizma u Španiji (2016.); Federiku Majoru Zaragosa (Federico Mayor Zaragoza) nagrada mu je dodeljena 2017. zbog njegovog rada kao predsednika UNESCO-a, decenijskog mirovnog angažmana, promocije kulture mira, ljudskih prava, promocije etičkih i demokratskih vrednosti i praksi u političkim institucijama, kako na lokalnom tako i međunarodnom planu; 2018. godine nagrada je dodeljena Joy Ada Onyesoh, predsednici Međunarodne ženske lige za mir i slobodu (Women’s International League for Peace and Freedom/WILPF) zbog njene dugogodišnje borbe za mir, razoružanje i nenasilno rešavanje sukoba itd.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CRTA: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

Beograd, 24. februar 2020. – Organizacija civilnog društva CRTA ocenila je da je čla…