Naslovna Civilno društvo Vlada Srbije hitno da prestane sa zloupotrebom pozivanja na Ustav

Vlada Srbije hitno da prestane sa zloupotrebom pozivanja na Ustav

3 minuta za čitanje
0
186
Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 01. oktobar 2021. – Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je Vladu Srbije da hitno prestane sa zloupotrebom pozivanja na zaštitu ljudskih prava i Ustav Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od kovid-19.

Osnivači Kuće ljudskih prava su Građanske inicijative, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinškog odbora za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku.

Sa 7.549 obolelih 30. septembra Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta. Ipak, krizni štab za borbu protiv korona virusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi, kaže se u saopštenju koje potpisuju osnivači Kuće ljudskih prava (Građanske inicijative, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinškog odbora za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku).

Kako se ističe, većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa.

Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu  Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer građani Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a  u ovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…