Naslovna Vesti Srbija Vlada Srbije nije odgovorila ni na jedno od 236 poslaničkih pitanja

Vlada Srbije nije odgovorila ni na jedno od 236 poslaničkih pitanja

2 minuta za čitanje
0
553
Vlada Republike Srbije

Beograd, 4. oktobar 2018. – Od novembra 2017. do avgusta 2018, u toku sednica Skupštine Srbije postavljeno je 236 poslaničkih pitanja, a predstavnici izvršne vlasti nisu pružili odgovor ni na jedno, navodi se u izveštaju "Stanje demokratije u Srbiji" koji je objavio Centar savremene politike.

Samo dva puta, u martu i aprilu 2018, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su sednici skupštine kako bi odgovarali na pitanja poslanika, što predstavlja kršenje člana 205. Poslovnika Narodne skupštine, koji ovu proceduru predviđa za svaki poslednji četvrtak u mesecu, piše u izveštaju.

Dodaje se da je dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom takođe očigledna kada se uzmu u obzir predloženi zakoni: od svih donetih u periodu pokrivenim izveštajem, Vlada Srbije je bila direktan predlagač za više od 95 odsto.

Ostatak je raspoređen na poslanike vladajuće koalicije i guvernera Narodne banke Srbije, dok nijedan zakon koji je usvojen nije predložio poslanik opozicije, piše u izveštaju.

Izveštaj "Stanje demokratije u Srbiji 2018" obuhvata period od 1. novembra 2017. do 23. septembra 2018. godine i obrađuje pitanja iz oblasti demokratije – izbore, parlament, upravljanje, civilno društvo i slobodu medija.

Izveštaj je objavio Centar savremene politike, u okviru projekta "Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…