Naslovna Civilno društvo Vlada Srbije ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva

Vlada Srbije ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva

2 minuta za čitanje
0
342
Vlada Republike Srbije

Beograd, 12. novembar 2020. – Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija su zaključili da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja teorizma kao bi zaplašila predstavnike civilnog društva i branitelje ljudskih prava, ograničila njihov rad i  ugušila kritiku vlasti, saopštile su Građanske inicijative.

Saopšenje Građanskih inicijativa,  celosti, možete pročitati na ovom linku.

Povodom odluke Uprave za sprečavanje pranja novca da joj banke dostave   podatke o svim novčanim transakcijama 57 organizacija, medija i pojedinaca,  stručnjaci UN oglasili su se saopštenjem u kom navode da mere koje države donose u cilju suzbijanja finansiranja terorizma moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom.

Po mišljenju stručnjaka UN, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije da poštuje međunarodno pravo, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva.

U zaključku, stručnjaci UN su pozvali Radnu grupa za finansijsku akciju i regionalna tela, kao što je MONEYVAL, da osiguraju da se nacionalni propisi koji se usvoje ne kose sa obavezama koje države imaju u pogledu poštovanja ljudskih prava.

Od Vlade Srbije zatraženo je da garantuje da primena antiterorističkih propisa neće uticati na aktivnosti civilnog društva i njihovo pravo na slobodu izražavanja, navele su Građanske inicijative.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …