Naslovna Civilno društvo Vladi Srbije predat draft Medijske strategije

Vladi Srbije predat draft Medijske strategije

4 min read
0
152
medijska strategija

Beograd, 27. decembar 2018. – Medijska koalicija saopštila je da je Vladi Srbije predat nacrt Medijske strategije u čijoj su izradi aktivno učestvovali predstavnici udruženja koji čine koaliciju, kao i da tekst, u ogromnoj većini, sadrži predloge i rešenja za koje se koalicija duže vreme zalaže.

U saopštenju Medijske koalicije koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres, upozoreno je da se međutim, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

U uverenju da je Medijska strategija važan dokument i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu u Srbiji, Medijska koalicija,koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres navela je da će aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati tajproces do kraja.

Koalicija je pozvala kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva da se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika.

"Ističemo da u narednom periodu, kroz javne rasprave kao i političkim odlukama, neki delovi ovog dokumenta mogu biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni, i to u korist onih rešenja koja dodatno unazađuju ionako devastiranu medijsku scenu", navela je koalicija i dodala da će takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja.

Koalicija je upozorila da će, i ukoliko dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti, tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u Srbiji.

Ukazano je da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima u dubokoj krizi i da još nisu ispunjeni "specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine".

Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…