Naslovna Politika Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara

Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara

3 minuta za čitanje
0
92
Reporteri bez granica

Beograd, 20. februar 2020. – Medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti Srbije da istraže mogućnost da je “vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između jednog opozicionog političara i nezavisnog lista Nedeljnik”, preneo je Radio slobodna Evropa.

Nalazi ove istrage moraju biti javni“, ističe se u saopštenju.

Zabrinuti smo da su mejlovi između opozicionih političara i nezavisnih medija špijunirani i presretani od strane vlade“, rekla je glavna urednica RSF Polin Ades-Mevel.

Pozivamo vlasti da rasvetle ovaj slučaj“, dodala je ona.

Iz Ministarstva odbrane je, kako se podseća, saopšteno da je u pitanju bila greška njihove PR službe i da su mislili na izjavu koju je Dragan Šutanovac dao tabloidu Kurir, a ne na tekst u Nedeljniku.

RSF, međutim, ukazuje da se izjava ministra Vulina odnosila na stav Šutanovca o saradnji Srbije i Rusije o čemu je pisao u neobjavljenom tekstu, ali da se ta tema ne pominje u njegovom intervjuu za Kurir.

Pod istim objašenjenjem i Nedeljnik je odbacio obrazloženje Ministarstva odbrane.

Da bi se otklonile sve sumnje u vezi sa komentarima ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni autorski tekst Dragana Šutanovca, i novinarska udruženja zatražila su reakciju Tužilaštva, podseća RSE.

Ova afera, navode Reporteri bez granica u pisanoj izjavi, podseća na mart 2016. godine kada je list Informer objavio detalje o tome da redakcija istraživačkog portala KRIK istražuje imovinu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i šta je sakupljeno tokom tog istraživanja pre nego što je KRIK objavio materijal.

Redakcija KRIK tada je izrazila sumnje da je “informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a potom ih dostavila Infomeru”.

Takve epizode ukazuju da srpski mediji nisu nezavisni i da se dogovaraju sa određenim političarima“, stoji u saopštenju Reportera bez granica, koji podsećaju i da Srbija godinama beleži pad na njihovoj svetskoj listi slobode medija i da je u 2019. godini bila na 90. od 180 mesta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

KoSSev: Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

Beograd, 25. mart 2020. – Više od godinu dana dijalog Beograda i Prištine o normaliz…