Naslovna IT Vodič za prepoznavanje lažnih vesti
IT

Vodič za prepoznavanje lažnih vesti

2 min read
0
381
Fake news

Sarajevo, 10. februar 2018. – Serija vizuelnih „recepata“ bavi se načinima na koji digitalne platforme formiraju lažne vesti.

Vodič za novinare i istraživače objašnjava korake u prepoznavanju trollova, načina na koji lažne viralne vesti i memes kruže po internetu i komercijalizaciji problematičnog sadržaja.

Napravili su ga Public Data Lab i First Draft i sadrži ključne korake, metode, tehnike i podatke koji se koriste, prenosi portal media.ba.

Načini prepoznavanja lažnih sadržaja u vodiču uključuju jednostavne formule koje ne zahtevaju veliko tehničko znanje poput korišćenja ekstenzija za pretraživače, ali i uputstva za korišćenje naprednih tehnika.

Istraživački koraci u vodiču fokusiraju se na to kako digitalne platforme kreiraju savremene forme obmanjujućih informacija dok putuju kroz internet i društvene mreže. 

To su tehnike napredne analize tekstualnih i vizuelnih sadržaja o umreženosti sa platformama putem kojih putuju što uključuje istraživanje mreže korisnika gde je sadržaj embedovan, citate i mreže linkova napravljenih između sajtova na kojima kruži određeni sadržaj.

Opisane metode se mogu koristiti i za istraživanje bilo kakvog sadržaja na internetu, ne samo manipulativnog. 

Istraživanje te vrste se može koristiti i za analizu toga kako mainstream sadržaj kruži online, pa može biti korisno za treninge i korištenje novih medijskih platformi generalno.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

U susret konferenciji „Digitalna transformacija industrije u Srbiji“

Novi Sad, 30. avgust 2018. – Kao deo SEE-IT SUMMIT-a, prvog internacionalnog događaj…