Naslovna Politika VOICE: Država i moćnici usporavaju restituciju

VOICE: Država i moćnici usporavaju restituciju

6 min read
0
613

Novi Sad, 10. decembar 2017. – Agrarni analitičar Branislav Gulan izjavio je za Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE) da državne zemlje ima dovoljno da bi se proces restitucije poljoprivrednog zemljišta uspešno završio, ali da državi "ne ide u prilog restitucija poljoprivrednog zemljišta". 

Gulan je kazao da prema dostupnim podacima država samo u Vojvodini zadrugama duguje 200.000 hektara, te da bi trebalo јоš da se vrati imovina vredna više od deset milijadri evra.

Kako VOICE navodi, po važećem Zakonu o restituciji, vlasnici nacionalizovane imovine trebalo bi da budu obeštećeni kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice.

Postupci se rešavaju sporo, Agencija za restituciju trenutno u evidenciji ima neobrađene zahteve iz 2013. godine, a prema navodima VOICE, oranice se vraćaju sporije i teže nego zgrade, poslovni prostori, stanovi i građevinsko zemljište.

"Srbija je siromašna zemlja i vraćanje zemlje, a kamoli novčano obeštećenje i obveznice, neće biti rešeni ni za narednih sto godina", izjavio je Gulan.

Prema informacijama koje je VOICE-u dala Agencija za restituciju, imovinu koju država ne može da vrati u naturalnom obliku procenjena na više od 13,6 miliјаrdi evra, ali je Zakon predvideo da će država za ovu vrstu obeštećenja odvojiti tek dve milijarde evra.

Na pitanje šta najviše koči vraćanje poljoprivrednog zemljišta, Agencija za restituciju navela je da process usporava "identifikacija oduzetih parcela, poljoprivredno zemljište koje je predmet postupka komasacije, kao i žalbe resornog ministarstva".

"Problem je u Upravi za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, koja konstantno opstruiše postupke vraćanja poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima, tako što izjavljuje žalbe na doslovno svako rešenje o vraćanju, potpuno neselektivno i bez relevantnog pravnog utemeljenja", naveli su u Agenciji.

Osim ovih problema, poljoprivrednik iz Kikinde Miloš Šibul naveo je da "ne postoji volja da se državna zemlja vrati naslednicima, jer je izdata više godina u zakup i ušla je u program budžeta".

"To su pare koje su već planirane. Ako je problem u lokalnim moćnicima ili interesima tajkuna, na državi je da se s njima obračuna. Ako misle da daju zemljište nemačkom Tenisu ili nekom domaćem gazdi, nama je svejedno, samo neka prvo vrate naslednicima što je njihovo", poručio je Šibul.

U dosadašnjem radu Agencija za restituciju vratila je 26.997 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u toj instituciji prognoziraju da bi poljoprivredno zemljište moglo da bude vraćeno u narednih pet do sedam godina.

Procena je da država upravlja s oko 550.000 hektara oranica, što je pet puta više od nego što se restitucijom potražuje, naveo je VOICE.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, ranije je najavio da će naturalna restitucija biti završena do kraja 2018. godine godine, osim poljoprivrednog zemljišta, za šta će rok biti duži.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…