Naslovna Vesti Srbija VOICE: Firma sa dva zaposlena dobija milionske poslove zbrinjavanja pasa u Vojvodini

VOICE: Firma sa dva zaposlena dobija milionske poslove zbrinjavanja pasa u Vojvodini

7 minuta za čitanje
0
971
pas

Novi Sad, 31. avgust 2018. – Privatna firma sa dva zaposlena i bez odgovarajućih uslova za zbrinjavanje napuštenih životinja dobija milionske poslove u toj delatnosti zbog nepoštovanja Zakona o veterinarstvu u mnogim lokalnim samoupravama u Vojvodini i nedostatka prihvatilišta koje je obavezno izgraditi po tom zakonu, piše Vojvođanski analitičko istraživački centar (VOICE).

Po navodima Centra, sudbina pasa, kao i iznosi koji se izdvajaju za zbrinjavanje napuštenih životinja u lokalnim samoupravama ostaju predmet spekulacija, jer se ugovori drže daleko od očiju javnosti i neretko sklapaju bez javne nabavke i evidencije.

Udruženje Solidarno za životinje i prirodu iz Beograda upozorilo je da privatno preduzeće "Zoohigijena Aza", registrovano u januaru 2017. za "usluge ostalog čišćenja", ima svega dva zaposlena, jedan kombi i prikolicu, "a zarađuje milione u šinterskom biznisu".

Po finansijskom izveštaju za 2017. godinu, to preduzeće je za manje od godinu dana od osnivanja ostvarilo više od 5,3 miliona dinara prihoda, a na portalu Uprave za javne nabavke ne postoje podaci da je preduzeće učestvovalo na tenderima za usluge iz oblasti zoohigijene u vojvođanskim opštinama.

"Pse uhvaćene u Pećincima, Sremskim Karlovcima, Beočinu izbacuju u Odžacima, Ratkovu, Karavukovu, Petrovcu, Apatinu i drugim mestima po Vojvodini. Psi nestaju iz jedne opštine, a u drugoj se pojavljuju čopori i tako ukrug", navela je za VOICE Aleksandra Dudić iz Solidarno za životinje i prirodu.

Ona je kazala da su opštine sa preduzećem "Zoohigijena Aza" sklapale ugovore bez sprovedenih javnih nabavki i pored činjenice da ta firma ne poseduje ni odgovarajuća vozila, ni kadar, niti prihvatilište.

Po navodima iz jedne od nekoliko prijava republičkoj veterinarskoj inspekciji, "Zoohigijena Aza" je za nešto više od godinu i po dana promenila tri lokacije od Apatina, preko Sremskih Karlovaca, da bi se ubrzo pojavila i u Temerinu.

Posle brojnih prijava udruženja za zaštitu životinja, Republička veterinarska inspekcija je konstatovala nepravilnosti u zapisnicima i izricala zabranu rada odžačkoj "Zoohigijeni Aza", a prilikom inspekcijskog nadzora 22. juna ove godine na parceli JKP "Komunalac Temerin" zatečeno je 14 pasa u četiri boksa, jer je preduzeće sklopilo ugovor sa tom opštinom i o zakupu kaveza na parceli komunalnog preduzeća.

Po rečima Svetlane Đorđin iz srbobranskog Udruženja za zaštitu životinja "Bak", vozilo "Zoohigijene Aza" sa metalnom prikolicom, primećeno je i u toj opštini, a lokalna skupština je ubrzo usvojila odluku o ugovoru sa tom firmom bez javne nabavke.

"Na taj način, Srbobran i mnoge druge opštine izbegavaju zakonsku obavezu da na svojoj teritoriji izgrade prihvatilište, a neko to očigledno koristi za zaradu", kazala je Svetlana Đorđin.

Zakon o veterinarstvu iz 2005. obavezao je lokalne samouprave da na svojim teritorijama organizuju zoohigijenske službe i zbrinjavaju napuštene životinje.

Zakon o dobrobiti životinja iz 2009. propisao je, između ostalog, da su lokalne samouprave, kao i građani i udruženja, dužni da brinu o životu i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja, kao i da su dužni da izrade i sprovode program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka i obezbede prihvatilište.

                                                                                                                      

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…