Naslovna Vesti Srbija VOICE: Kandidat za člana Saveta REM-a plagirao knjigu

VOICE: Kandidat za člana Saveta REM-a plagirao knjigu

3 minuta za čitanje
0
249
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Novi Sad, 07. februar 2020. – Slobodan Cvejić, redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM, bio je svojevremeno optužen za plagiranje knjige “Socijalna ekonomija”, piše istraživački centar VOICE.

Optužbe o plagijatu je – prvo unutar Filozofskog fakulteta, a potom i u javnosti, izneo profesor Vladimir Ilić – kojeg je Cvejić zbog toga tužio za povredu časti i ugleda, ali je sud odbio tu tužbu i Cvejićevu žalbu na presudu.

Cvejića je za člana Saveta REM predložila Poslanička grupa Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine na sednici pre dva dana.

Cvejić, kao predlog SNS, i reditelj Slaviša Grujić, kao predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, kandidati su Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javnog informisanje za člana Saveta REM.

Ta dva predloga su i jedina koja su u predviđenom roku stigla u taj skupštinski odbor.

Pošto Odbor za kulturu i javno informisanje utvrdi zvaničan predlog, poslanici Skupštine Srbije će odlučivati između Cvejića i Grujića, a jedan od njih dvojice zameniće Đorđa Vozarevića, koji je u januaru podneo ostavku, navodno iz ličnih razloga.

U isto vreme ostavku je podneo i Goran Peković, kojeg su u Savet REM predložila novinarska i udruženja izdavača elektronskih medija.

Ostavke članova REM, kojima još nije istekao mandat, nisu bile iznenađenje, jer je nekoliko nedelja ranije, tokom dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno da se ubrzo popune tri već godinama upražnjena mesta u Savetu REM, a potom i dva nova člana, što je podrazumevalo da neko od aktuelnih članova podnese ostavku, navodi VOICE.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi oblici različite integracije Zapadnog Balkana sa EU mogu biti bolji put ka većem ekonomskom razvoju regiona

Beograd, 16. septembar 2020. – Nastojanje Evropske unije tokom protekle dve decenije…