Naslovna Vesti Srbija VOICE: Niko ne zna koliko Srbija ima javnih funkcionera

VOICE: Niko ne zna koliko Srbija ima javnih funkcionera

5 minuta za čitanje
0
443
analiza

Novi Sad, 30. avgust 2018. – U Srbiji niko ne zna koliko zapravo ima javnih funkcionera, što je kako posledica nefunkcionalnosti državnog i institucionalnog sistema, tako i namere da se te brojke drže u magli i tajnosti, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, na koje se pozivaju brojni mediji poslednjih dana, navodno je registrovano ozbiljno povećanje broja državnih funkcionera u Srbiji – sa oko 12.000 iz 2011. godine na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.

Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, rekao je za VOICE da se broj funkcionera obično posle izbora poveća pa varira između 25.000 i 30.000 funkcionera na svim nivoima vlasti.

On je rekao da takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, iako se često radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije.

Novinar Miša Brkić za VOICE je rekao da je suština državne uprave da ona bude efikasna, mala, jeftina, da opslužuje građane i preduzetnike, odnosno poreske obveznike po pristojnim cenama.

"To, za sada, nemamo u Srbiji i nisam siguran da ćemo to dobiti – kaže Brkić, dodajući da su stranke vladajuće koalicije, a pogotovo najveća stranka, izložene velikom pritisku novopridošlih članova za što kvalitetnijim uhlebljenjem", naveo je Brkić.

On je dodao da se pokazala netačnom priča koju su građani od aktuelne vladajuće koalicije slušali još od 2012. godine, da funkcioneri neće umnožavati svoje funkcije.

"Videli smo da poslanici umeju da unovče tu svoju poslaničku funkciju na najgori mogući način po poreske obveznike, dakle da sede u upravnim odborima raznih agencija i državnih preduzeća, i da uzimaju ogromne novce. Nezasluženo, naravno. Dakle, radi se o klasičnom partijskom zapošljavanju, koje je dobilo neslućene razmere i to samo pokazuje da država ne da ne odumire, nego, naprotiv, postaje sve brojnija", kazao je Brkić.

Prema njegovim rečima, neka buduća vlast imaće ogroman problem da državne institucije "isprazne od stranačkih punoglavaca".

"Ti ljudi zaposleni u državnoj službi, to će biti najveći bedem bilo kakvim reformama i uređenju države. To bi morao da bude neki veliki 'reformski ludak' koji će rasturiti takvu državnu strukturu, ali ja ga ne vidim i mislim da ovi koji danas pretenduju da budu vlast nemaju neke velike ambicije u tom smislu", ocenio je Brkić.

On je dodao da političke stranke materijalno profitiraju od takve vrste zapošljavanja, jer najverovatnije oni koje tako zapošljavaju imaju obavezu da deo svoje zarade "ubace u partijsku kasicu".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…