Naslovna Politika VOICE: Tradicija kršenja međunarodnog prava u tuđem interesu

VOICE: Tradicija kršenja međunarodnog prava u tuđem interesu

2 minuta za čitanje
0
98
zatvor

Novi Sad, 12. septembar 2019. – Diplomatija Republike Srbije ne libi se da prekrši međunarodno pravo ukoliko proceni da joj je to u interesu, što je loše, posebno ako se njeni postupci odnose na kršenje ljudskih prava, jer uprkos eventualnom trenutnom dobitku takvi postupci zapravo štete njenom ugledu u međunarodnoj zajednici, ocenjuju sagovornici VOICE-a.

Dodaju da su postupci Srbije u spoljnoj politici najčešće uslovljeni odnosom prema pitanju nezavisnosti Kosova.

U ovom međusobno prepovezanom svetu voziti se jednosmernom ulicom je apsolutna diplomatska kratkovidost koja ne može na duži rok da doprinosi interesima Srbije”, smatra spoljno politički analitičar Boško Jakšić.

Podsetimo, u slučaju ekstradicije Dževada Ajaza Turskoj, Komitet protiv mučenja UN je konstatovao povredu članova 3 i 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Bojan Stojanović iz Beogradskog centra za ljudska prava za VOICE precizira da je značaj te odluke višestruk i od velike važnosti, jer se kršenje odredbi Konvencije protiv mučenja smatra ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

Tekst Dalibora Stupara, u celosti, možete pročitati na sajtu VOICE-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srbija na 72. mestu po indeksu globalne konkurentnosti

Ženeva, 09. oktobar 2019. –  Srbija je ostvarila napredak u osam oblasti na Listi globalne…