Naslovna Politika VOICE: Žrtve kao žeton za potkusurivanje

VOICE: Žrtve kao žeton za potkusurivanje

2 minuta za čitanje
0
127
žrtva nasilja

Novi Sad, 30. maj 2019. – Žrtve su u Srbiji diskriminisane i često se koriste u političkim obračunima kako bi donele poneki poen.

Ali, dok jedne dolaze u centar pažnje i postaju ključni argument za donošenje neke odluke, druge su skrajnute i godinama ne mogu da ostvare pravdu, upozoravaju sagovornici VOICE-a.

Sa druge strane, dodaju, izmene i pooštravanje zakonske regulative gotovo nikada se ne dotiče žrtava, te njihov status ostaje nepromenjen uprkos obavezama države koje proističu iz ratifikovanih međunarodnih konvencija.

Poslednji primer takve zloupotrebe žrtve jeste izmena izmenа Кrivičnog zakonika (KZ) kojim јe uvеdena doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba, oko koje je nedeljama bilo oštrih podela u društvu.

Emocije su prednjačile pa se sve završilo teškim optužbama na račun onih koji su potezali racionalne argumente.

A vlast je predlog proistekao iz inicijative Fondacije “Tijana Jurić”, koju je potpisima podržalo 160.000 građana, iskoristila da uvede doživotnu kaznu zatvora i za krivična dela poput ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Tekst Dalibora Stupara, u celosti, možete pročitati na portalu VOICE.       

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde