Naslovna Borba protiv korupcije Vrhovni kasacioni sud odbio zahteve novopazarskog lekara osuđenog za primanje mita

Vrhovni kasacioni sud odbio zahteve novopazarskog lekara osuđenog za primanje mita

4 minuta za čitanje
0
155
Vrhovni kasacioni sud

Beograd, 26. maj 2022. – Vrhovni kasacioni sud (VKS) odbio je zahteve za zaštitu zakonitosti hirurga iz Novog Pazara Izeta Tutića koji je osuđen na godinu i osam meseci zatvora zbog primanja mita, objavio je radio Sto plus.

Njegovi branioci su tom sudu uputili zahteve kojim su tvrdili da je tokom suđenja u Apelacionom sudu u Kragujevcu i Višem sudu u Kraljevu, došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, i tražili da se predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud je zahteve odbio kao neosnovane, ocenivši da u postupanju nižestepenih sudova nije bilo povreda Zakona o krivičnom postupku.

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je u avgustu prošle godine presudu Višeg suda u Kraljevu kojom je Tutić (59) osuđen na godinu i osam meseci zatvora zbog produženog krivičnog dela primanje mita.

Presudom tog suda, koja je potvrđivanjem prvostepene postala pravosnažna, Tutiću je određena i mera zabrane vršenja poziva lekara specijaliste hirurgije i to u trajanju od dve godine od dana pravosnažnosti presude.

Vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vreme trajanja ove mere“, navedeno je u presudi.

Pored toga, od njega je oduzeto oko 72.000 dinara i 170 evra, kao imovinska korist pribavljena krivičnim delom.

Iako je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u avgustu prošle godine, Tutić još uvek nije počeo njeno izdržavanje jer ju je tri puta odlagao zbog zdravstvenih problema.

Prema saznanjima radija Sto plus, njegove navode o zdravstvenim problemima veštaci medicinske struke iz Novog Pazara smatrali su opravdanim zbog čega mu je Osnovni sud odlagao odlazak u zatvor.

Tutić je nedavno predao i četvrti zahtev, a njegove zdravstvene probleme ovog puta će, po nalogu predsednika Osnovnog suda, veštačiti lekar iz Kraljeva.

On je uhapšen 17. oktobra 2018. godine, u akciji Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu i policije, zbog sumnje da je od šest osoba, koje je lečio na hirurškom odeljenju ili od njihovih rođaka, primio mito.

Doktor Tutić jedan je od najpoznatijih hirurga u novopazarskoj Opštoj bolnici, a nakon vesti da je osuđen na kaznu zatvora održan je skup podrške na kojem je izjavio da je “žrtvovan, kako bi se Evropi pokazalo da ovde sve funkcioniše kako treba“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Slučaj Aleksandra Obradovića pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Beograd, 22. septembar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da primer uzbunjiva…