Naslovna Politika Vučković: Pravo poslanika je da individualno (i kroz poslaničke grupe) odlučuju o eventualnom povratku u parlament

Vučković: Pravo poslanika je da individualno (i kroz poslaničke grupe) odlučuju o eventualnom povratku u parlament

6 minuta za čitanje
0
215
Nataša Vučković

Beograd, 18. jul 2019. – Narodna poslanica Demokratske stranke (DS) i izvršna direktorka Centra za demokratiju Nataša Vučković rekla je u intervjuu za Novi Magazin da je protiv bojkota parlamenta uz ocenu da je uverena da bi poruke građanskog protesta bile prenete mnogo većem broju građana da su ih poslanici opozicije prenosili i sa skupštinske govornice.

Vučković je rekla da se sa jenjavanjem protesta nametnulo pitanje svrhe daljeg bojkota.

Od početka mi je bilo nerazumljivo zašto nisu odmah postavljeni zahtevi opozicije za uvođenje demokratskog reda i uspostavljanje stvarne političke rasprave u Narodnoj skupštini“, istakla je Vučković.

Poslanica je objasnila da su zahtevi morali biti usmereni bar na tri plana, na ukidanje hitnog postupka, osim u stvarno opravdanim slučajevima, ukidanje prakse objedinjavanja više zakona u jednu tačku dnevnog reda, što smanjuje vreme i kvalitet rasprave, i na kraju ukidanje prakse većinskih poslanika da zloupotrebljavaju pravo na podnošenje amandmana i time, takođe, obespravljuju opoziciju.

Kao primer, Vučković je navela donošenje zakona o komunalnoj miliciji, kada se nije moglo čuti mišljenje opozicije, kao i kada se na odborima raspravljalo o kandidatima za važne funkcije kao što je poverenik za informacije od javnog značaja.

Ona je izjavila da ne može da se otme utisku da se daljim bojkotom, pored štete koju očigledno imaju građani, nanosi i šteta Demokratskoj stranci jer se očito njeni poslanici, pa i poslanici Socijaldemokratske stranke, osuđuju na “nevidljivost“.

Na pitanje kako je doživela situaciju u kojoj je DS razmatrala njeno i učestvovanje Gordane Čomić u radu skupštinskog odbora, ona je rekla da je to nasmejalo.

Vučković je objasnila da ima dugačak staž kako u DS tako i u opoziciji, ali da ju je začudila potreba, posebno u slučaju isključenja iz stranke pokrajinskog poslanika Borovića, da se primeni tako stroga stranačka disciplina.

No, jedno je poštovanje odluke, a drugo je pravo da zastupate svoj stav i da se borite i u javnosti da on postane većinski“, izjavila je Vučković.

Na pitanje da li su odnosi u Savezu za Srbiju (SzS) kada je reč o javnom nastupu rigorozni i da li uključuju kažnjavanje neposlušnih, Vučković je kratko odgovorila da su izjave u javnosti stvorile utisak da pre svega Boško Obradović traži disciplinovanje poslanika DS, ali i da su reakcije iz DS, kako od poslanika tako i od rukovodstva, bile s razlogom oštre.

Vučković je istakla da je pravo poslanika da individualno i kroz poslaničke grupe odlučuju o eventualnom povratku u parlament.

Ona je mišljenja da je sada ključno pitanje da li će se uopšte razgovarati o izbornim pravilima, ko će razgovarati i da li će vlast hteti da poštuje pravila, omogući nesmetan rad nadležnih institucija i uvede dodatna pravila koja bi garantovala veću jednakost u izbornom procesu.

Drugo je pitanje delovanja opozicije, rekla je poslanica i ocenila da su zabrinjavajući glasovi koji pozivaju na ometanje izbora.

Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore… To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika“, pojasnila je Vučković za Novi magazin.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…