Naslovna IT WhatsApp traži način da se bori protiv lažnih vesti

WhatsApp traži način da se bori protiv lažnih vesti

2 minuta za čitanje
0
1,092

Sarajevo, 09. septembar 2017 (media.ba) – Poteškoću u pronalasku načina za borbu protiv lažnih vesti predstavlja "end-to-end" sistem enkripcije.

Popularna aplikacija za slanje poruka WhatsApp objavila je da pokušava pronaći način za zaustavljanje širenja lažnih vesti putem svoje platforme u Indiji.

U toj zemlji, WhatsApp ima preko 200 miliona korisnika, što je njihovo najveće tržište.

Softverski inženjer kompanije, Alan Kao, izjavio je kako je situacija „kompleksna“ zbog enkripcije poruka na toj platformi koja ne dopušta nikome, osim pošiljaocu i primaocu poruke, da vidi sadržaj.

Definitivno ne želimo da vidimo lažne vesti na našoj platformi, a kompleksan je problem odrediti šta je lažno, a šta nije. Zbog enkripcije, ne možemo pročitati sadržaj poruka“, rekao je Kao i dodao da kompanija preduzima više koraka, uključujući i edukaciju korisnika kako bi im objasnili da je potrebno proveriti autentičnost sadržaja pre nego što ga podele na platformi.

U aprilu prošle godine, WhatsApp je predstavio “end-to-end” sistem enkripcije kako bi zaštitio konverzaciju miliona svojih korisnika od hakera i režima. Kritičari smatraju da je takav potez od WhatsAppa napravio idealnu platformu za širenje lažnih vesti i propagande zbog nemogućnosti nadzora.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…