Naslovna Civilno društvo YUCOM: Diskriminatorno izveštavanje o migrantima i izbeglicama štetno i pojačava neprijateljsku društvenu klimu

YUCOM: Diskriminatorno izveštavanje o migrantima i izbeglicama štetno i pojačava neprijateljsku društvenu klimu

2 minuta za čitanje
0
559
Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM

Beograd, 6. novembar 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštio je da se ograđuju od poruke koju je TV Prva emitovala u prilogu, u kom je izjavu dala i advokatica YUCOM-a Katarina Golubović, i ocenili da podaci izneti u prilogu “nisu istiniti” i da ne odgovaraju izjavama koje su dali predstavnici nevladinih organizacija.

U saopštenju YUCOM-a sa navodi da prilog “Da li se zakoni Srbije primenjuju i na migrante” od ponedeljka, 5. novembra, sadrži diskriminatornu poruku prema migrantima u Srbiji, zato što se u uvodu priloga ocenjuje da “migranti sa Bliskog istoka koji se nalaze u Srbiji često ne odgovaraju za navodna mnogobrojna krivična dela koja čine”, što kasnije nije potkrepljeno izjavama sagovornika.

Ističemo da je ovakav način izveštavanja višestruko društveno štetan i diskriminatoran, da stvara pojačanu netrpeljivost prema migrantima koji su već izuzetno ugroženi u Srbiji i pojačava neprijateljsku društvenu klimu, što nikako ne može doprineti rešenju problema njihovog položaja. Naročito je štetan način na koji su zloupotrebljene izjave predstavnika civilnog društva, gde je unapred pripremljena dikriminatorna teza, a izjave isečene i stavljene u službu ovakve tvrdnje”, navodi se u saopštenju.

YUCOM ocenjuje da je praksa diskriminatornog izveštavanja prema izbeglicama i migrantima nanela veliku štetu toj ranjivoj grupi i poziva nadležne državne organe da u skladu sa Ustavom i zakonom reaguju i zaustave plasiranje takvih “veoma opasnih poruka”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…