Naslovna Civilno društvo YUCOM: Evropski sud potvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano određivanje pritvora u Srbiji ponavljaju

YUCOM: Evropski sud potvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano određivanje pritvora u Srbiji ponavljaju

2 minuta za čitanje
0
163
Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 15. oktobar 2019 . – Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu Purić i R.B. protiv Srbije, kojom je utvrdio da se slučajevi povrede ljudskih prava kroz neopravdano određivanje pritvora u Srbiji ponavljaju, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Taj sud je presudom ponovio Srbiji stav da svako lišenje slobode, ma koliko kratko trajalo, mora da bude zasnovano na ubedljivim i obrazloženim razlozima, a nije prihvaćen argument Vlade Srbije da su u oba slučaja lica pritvorena u skladu sa zakonom.

I u prethodnim sličnim slučajevima protiv Srbije doneta je ista odluka, uz konstatovanje da apstraktni i formalni razlozi koji se oslanjaju samo na visinu zaprećene kazne i prirodu krivičnog dela nisu dovoljan razlog za pritvaranje, ukazuje YUCOM.

Zato ta nevladina organizacija apeluje na tužilaštva i sudove da se prilikom predlaganja i određivanja pritvora rukovode stvarnim zahtevima svakog konkretnog slučaja i poštovanjem ljudskih prava.

Osvrćući se na slučaj pritvaranja zaposlenog u Krušiku i proteste građana tim povodom, YUCOM konstatuje da bi takve tenzije mogle biti otklonjene doslednim poštovanjem ljudskih prava na koje Evropski sud za ljudska prava poziva domaće pravosuđe.

Česta hapšenja uz predlaganje pritvora, za koja saznajemo iz medija, naročito za izražene stavove u javnosti i na društvenim mrežama, suprotna su praksi Evropskog suda i sistematski guše slobodu izražavanja, upozorio je YUCOM.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…