Naslovna Civilno društvo YUCOM o praksi komentarisanja sudskih odluka od strane drugih grana vlasti

YUCOM o praksi komentarisanja sudskih odluka od strane drugih grana vlasti

3 minuta za čitanje
0
813
Javna rasprava

Beograd, 21. maj 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM organizuje konferenciju „Nezavisno pravosuđe i sloboda okupljanja kao pokazatelji ispunjavanja mera u okviru Poglavlja 23“.

 YUCOM konferenciju organizuje uz podršku Ambasade SR Nemačke u Srbiji u okviru projekta Efikasan pristup pravosuđu u Srbiji.

Konferencija će se održati u četvrtak, 24. maja 2018. godine u 12h u velikoj sali Kuće ljudskih prava i demokratije.

Ispunjavanje obaveza u okviru Poglavlja 23 suštinski važno jer se vezuje za osnovne vrednosti, ciljeve i načela na kojima se temelji Evropska unija.

Kako je ovo pregovaračko poglavlje otvoreno već skoro pune dve godine, odgovornost civilnog društva za praćenje suštinske implementacije obaveza koje je država preuzela, postaje sve veća. Ovog puta izdvojene su dve teme koje mogu biti pokazatelji neadekvatnog ispunjavanja obaveza.

Komentarisanje sudskih odluka i postupaka od strane političara u javnom prostoru je i dalje veliki problem za stvaranje uslova za razvoj nezavisnog pravosuđa.

YUCOM će ovom prilikom predstaviti poseban izveštaj koji prati praksu komentarisanja sudskih odluka od strane drugih grana vlasti. Ova praksa se nastavlja uprkos obavezama koje je država preuzela donošenjem posebnih kodeksa u cilju redukcije pritisaka na pravosuđe.

Poglavlja 23 obuhvata i obaveze koje država mora preuzeti u pogledu zaštite osnovnih prava, te će na konferenciji biti pokrenuta i rasprava o pravu na slobodu javnog okupljanja.

Odvraćajući efekat koji na uživanje slobode okupljanja ima postojeći Zakon o javnom okupljanju, govori u prilog potrebe usvajanja novog zakona koji bi uživanje ove osnovne ljudske slobode regulisao u skladu sa Ustavom Republike Srbije, o čemu govori i dosadašnja praksa YUCOM-a.

 Zainteresovani svoje učešće mogu potvrditi najkasnije do 23. maja 2018. na office@yucom.org.rs  ili telefonom na broj: 011 33 44 235.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…