Naslovna Civilno društvo YUCOM osuđuje rijaliti pristup temi nestalih beba u Srbiji

YUCOM osuđuje rijaliti pristup temi nestalih beba u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
253
beba

Beograd, 6. decembar 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) osuđuje pristup temi nestalih beba u Srbiji u formi rijalitija, imajući u vidu da je usled kašnjenja ispunjenja obaveza Republike Srbije naloženih presudom Evropskog suda za ljudska prava – Zorica Jovanović protiv Srbije, u toku proces evaluacije pred Komitetom ministara Saveta Evrope.

Na ovaj način grubo se povređuju prava roditelja koja su, dosadašnjim nepostupanjem nadležnih organa, već dovoljno ugrožena, saopšteno je iz ove organizacije.

YUCOM podseća da je pravo na privatan i porodičan život garantovano Ustavom i međunarodnim konvencijama i da su svi, uključujući i medije, dužni da se od ove povrede suzdrže.

Ova organizacija poziva Vladu Republike Srbije da preispita odluku kojom je Radišu Pavlovića, predstavnika udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, imenovala za člana Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji.

Radiša Pavlović svojim očigledno nezakonitim postupanjem i javnim istupima dovodi u pitanje kredibilitet cele Komisije, čiji su ostali članovi istaknuti predstavnici institucija, ocenjuje YUCOM.

Komitet pravnika za ljudska prava ponavlja da je za efikasan rad svih institucija neophodno poverenje građana. Preduslov da građani povrate poverenje u institucije je transparantnost njihovog rada i inkluzivan proces izbora i imenovanja članova tela, koji, svojim postupcima i zalaganjem, pokazuju da im je u fokusu interes građana koje predstavljaju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

FHP: Predstavljen predlog praktične politike u sistemu podrške žrtvama i svedocima u postupcima za ratne zločine

Beograd, 08. decembar 2019. – Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je Predlog …