Naslovna Civilno društvo YUCOM: Skupština nije pokrenula postupak izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja

YUCOM: Skupština nije pokrenula postupak izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja

2 minuta za čitanje
0
222
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 16. januar 2019. – Skupština Srbije nije pokrenula postupak izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nije primila ni jedan predlog kandidata, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Mandat bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću istekao je 22. decembra 2018.godine.

U novembru 2018. godine 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice uputilo je javni zahtev Odboru za kulturu i informisanje da hitno pokrene transparentan i kompetetivni proces izbora novog poverenika, što je odbijeno.

Prethodna iskustva sa kašnjenjem izbora rukovodilaca državnih organa, posebno nezavisnih institucija, imala su štetne posledice na njihov rad, a posledično i na prava građana i javni interes koje bi ove institucije trebalo da štite“, navodi se u saopštenju YUCOM.

U saopštenju koje su potpisali Partneri za demokratske promene Srbije, Transparentnost Srbija, SHARE fondacija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i YUCOM zatraženo je da što pre otpočne izbor novog Poverenika.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

Beograd, 24. avgust 2019. – Udruženje novinаrа Srbije (UNS) saopštilo je da je poslа…