Naslovna Civilno društvo YUCOM: U Srbiji je ugrožena sloboda mirnog okupljanja

YUCOM: U Srbiji je ugrožena sloboda mirnog okupljanja

3 min read
0
257
Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM

Beograd, 9. mart 2018. – Povodom godišnjice 9. martovskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti.

Na godišnjicu 9. martovskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, Komitet pravnika za ljudska prava izražava duboku zabrinutost povodom ozbiljnog ugrožavanja slobode okupljanja u našoj zemlji.

Poslednji primer negativne prakse je zabrana javnog okupljanja udruženja Društva srpsko-kineskog prijateljstva Falun Dafa prijavljenog za današnji dan. Skup Falun Dafe je zabranjen, kako se u obrazloženju navodi, zbog namere izražavanja stavova usmerenih protiv Komunističke partije Kine i mogućnosti da će državljani Kine koji žive i rade u našoj zemlji spontano okupiti i da će doći do „sukoba i nasilja“.

Komitet pravnika se direktno obratio Ustavnom sudu da hitno odloži izvršenje odluke Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su ostala pravna sredstva nedelotvorna.

Do 9. marta Ustavni sud nije doneo odluku, čime je odluka MUP-a ostala zakonita, a sam postupak pokazao da u Srbiji ne postoji faktička mogućnost sudske zaštite od arbitrarnih zabrana okupljanja.

Nedavni apel Kuće ljudskih prava i demokratije MUP-u da preispita svoje postupanje u vezi sa brojnim zabranama skupova Falun Dafe nije uvažen, jer su usledile tri nove zabrane, sa identičnim obrazloženjem, za manje od mesec dana.

Komitet pravnika ističe da neosnovane zabrane mirnih okupljanja i brojni prekršajni postupci protiv političkih neistomišljenika, sa drakonskim novčanim kaznama i mogućnošću njihovog pretvaranja u dane zatvora predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost u pogledu ostvarivanja ljudskih prava koja su uslov napretka Srbije ka članstvu u EU.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Protestna šetnja “Mame su zakon” u Beogradu

Beograd, 23. septembar 2018. – Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podr&scar…