Naslovna Civilno društvo YUCOM: Vlada Srbije da uspostavi pravnu sigurnost u postupanju javne uprave

YUCOM: Vlada Srbije da uspostavi pravnu sigurnost u postupanju javne uprave

4 min read
0
222
Vlada Republike Srbije

Beograd, 8. jun 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM pozvao je Vladu RS da „na političku agendu postavi prioritet praćenja primene Zakona o opštem upravnom postupku, po kome postupaju sva tela javne uprave, i koji u najvećoj meri utiče na prava svih građana ali i privrednih društava u Srbiji“.

Iz YUCOM-a podsećaju da je ovaj zakon počeo sa punom primenom juna 2017. godine i promenio dugogodišnja pravila postupanja svih državnih organa i javne uprave i dodaju da je cilj zakona bila efikasnija uprava i povećanje zaštite prava stranaka u svim postupcima pred upravom.

Da bi se ovaj cilj postigao, neophodno je da se oko 200 zakona koji odstupaju od novih pravila usklade sa ZUP-om. Sam zakon je predvideo da će ovo usklađivanje biti izvršeno do 1. juna 2018. godine.

„Iako je Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo određene mere da se uspostavi mehanizam usklađivanja, manjak koordinacije među ministarstvima da se sprovede ovaj zahtevan proces  doveo je do stagniranja u njegovom sprovođenju“, ukazuje YUCOM.

YUCOM u saopštenju upozorava da „SIGMA i Evropska komisija u izveštajima za Srbiju za 2018. godinu beleže da nadležno ministarstvo nema kapaciteta da sprovede postupak usklađivanja propisa i praćenja primene novih pravila“.

YUCOM napominje da se u susednim zemljama – Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, ovaj zakon takođe poslednjih godina menjao.

„Njihovo iskustvo govori da se samo stalnim preispitivanjem rezultata novih pravila i njihovim blagovremenim menjanjem sprečavaju problemi u upravnom postupanju“, kažu u YUCOM-u.

„ Javni službenici i građani Srbije su svedoci prepreke široj primeni e-ZUPa kao i loših rezultata pojedinih, navodno inovativnih, rešenja koja umanjuju zaštitu stranaka u postupku“, te u YUCOM-u smatraju da „Vlada mora uspostaviti mehanizam da se njihova loša iskustva pretoče u bolja rešenja i istinski napredak u upravnom postupanju“. 

Posledice neusaglašavanja direktno pogađaju sve građane, time što nedostaju jasne smernice na koji način postupaju organi uprave, ocenjuju iz YUCOM-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska udruženja zahtevaju poboljšanje medijske scene ili će uslediti prekid saradnje sa Vladom Srbije

Beograd, 22. oktobar 2018. –  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputi…