Naslovna Društvo YUCOM: Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca

YUCOM: Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca

3 minuta za čitanje
0
85
sudijski čekić

Valjevo, 10. oktobar 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, u saradnji sa MDTF grupom objavio je Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca.

Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca namenjen je strankama (tužiocu i tuženom) i drugim učesnicima u parničnom postupku kako bi svima bilo omogućeno ravnopravno i aktivno učešće u sudskom postupku.

Osnovni cilj Vodiča jeste da omogući pristup pravdi i onim licima koja se ne koriste srpskim jezikom, odnosno jezikom nacionalne manjine u sudovima gde je taj jezik u zvaničnoj upotrebi, kao i gluvim, nemim i slepim licima, time što se daju uputstva kako da koriste pravo na sudskog tumača u parničnom postupku.

Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca treba da posluži podizanju svesti o ulozi i pravu na sudskog tumača, tako što na jednostavan način prikazuje osnovne informacije o sudskim tumačima, načinu njihovog angažovanja, kao i troškovima koje stranka odnosno drugi učesnik ima ukoliko se koristi ovim pravom.

Na taj način, stranka i drugi učesnici u parničnom postupku mogu da se upute u način korišćenja ovog prava.

Vodič za ostvarivanje prava na sudskog tumača – prevodioca objavljen je na srpskom, albanskom, mađarskom, rumunskom i engleskom jeziku i dostupan je, u elektronskoj formi, na sajtu Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Ovaj tekst je nastao u okviru zagovaračkih aktivnosti koje udruženje građana Dijalog realizuje u okviru projekta „Unapređenje zakonskog okvira i politika za ostvarivanje ravnopravnosti i monitoring njihove primene u praksi“, koji finansira Evropska Unija preko EIDHR, a sprovode partnerske organizacije The Equal Rights Trust – ERT iz Londona, Praxis i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Poverenik podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Crvenog krsta Medveđa

Beograd, 14. oktobar 2019. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka…