Naslovna Vesti Evropska unija Za četiri glavna mesta u OEBS-u takmičiće se 11 kandidata

Za četiri glavna mesta u OEBS-u takmičiće se 11 kandidata

2 minuta za čitanje
0
197
OEBS

Beč, 23. septembar 2020. – Za četiri glavna mesta u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takmičiće se 11 kandidata, s obzirom da letos nije bilo saglasnosti svih 57 država članica, među kojima je i Srbija, da se njihovim prethodnicima produži mandat.

S dužnosti su u julu morali da odu najviši izvršni zvaničnik OEBS – generalni sekretar Tomas Greminger, zatim Ingibjorg Solrun Gisladotir koja je u Varšavi rukovodila Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir i visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Lamberto Zanijer.

Diplomatska blokada obično rutinskog produžavanja mandata bila je izazvana time što su se Azerbejdžan i Tadžikistan usprotivili ostanku Francuza Dezira, koji je više puta kritikovao te dve države zbog lošeg stanja njihovih medija, a potom su se Tadžikistan i Turska usprotivili ostanku Islanđanke Gisladotir čija kancelarija u Varšavi nadzire i ocenjuje izbore u članicama OEBS.

Nije prošao ni predlog za privremeno rešenje: da funkcioneri OEBS kojima je u julu isticao mandat ostanu na svojim mestima do decembra, kada je sledeći sastanak ministara spoljnih poslova u Tirani, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…