Naslovna Civilno društvo Za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara

Za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara

3 minuta za čitanje
0
151
mediji

Beograd, 19. avgust 2020. – Mreža SafeJournalists ukazala je da je u Srbiji za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara.

S tim u vezi, ova mreža je pozvala srpske vlasti, pre svega republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju i istraže te, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima.

U saopštenju ta organizacija je podsetila da je 12. avgusta u Novom Pazaru direktor i glavni urednik televizije Sandžak Salahudin Fetić fizički napadnut, a da je šest dana kasnije Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu prećeno smrću oružejm, kao i da su 13. avgusta dva muškarca upala su u porodičnu kuću urednika Folonline u Velikom Trnovcu Jetona Ismaila i uznemiravala njegovu ženu i kćerku i pretila da će ih ubiti.

Mreža je navela da je 14. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom pet puta probušena guma na automobilu u blizini stana, a da su dva dana kasnije, nakon što je na tviteru objavio vest o tom incidentu, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene pretnje preko te društvene mreže.

Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena, podsetila je ta organizacija.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je te incidente i upozorila javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost, navodeći da je naročito zabrinuta zbog toga što su članovi porodice Ismail bili na meti i što osoba koja je pretila novinarima N1 nije bila obeshrabrrena činjenicom da će biti pozvana policija.

Mreža SafeJournalists najavila je da će sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere obavestiti o ovim slučajevima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…