Naslovna Civilno društvo Za više od 100 organizacija u Srbiji 54 granta švajcarske vlade

Za više od 100 organizacija u Srbiji 54 granta švajcarske vlade

3 minuta za čitanje
0
65
Švajcarska

Beograd, 09. decembar 2020. – Švajcarska vlada je ove godine podržala više od 100 organizacija u Srbiji, dodeljivanjem 54 granta, u okviru projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”.

Te organizacije su dobile institucionalne grantove, grantove za lokalne akcije i grantove za mreže u 2020. godini, saopštila je danas “Helvetas Swiš Intercooperation”.

Podržani projekti pokrivaju oblasti koje se odnose na ljudska prava, socijalne usluge, zaštitu životne sredine, zdravlje, razvoj i stanovanje, rešavanje specifičnih problema u lokalnim zajednicama.

Kako bi se građani aktivnije uključili u procese donošenja odluka na lokalu, Vlada Švajcarske je preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju izdvojila 5,2 miliona evra odnosno 5,7 miliona švajcarskih franaka za realizaciju prve faze ACT projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo” koja traje do kraja 2023. godine.

Organizacije će u narednom periodu raditi na rešavanju problema u svojoj zajednici, vraćanju poverenja građana u mogućnost ostvarivanja uticaja na donošenje odluka, a posebno na lokalnom nivou, i doprineti rastu građanskog aktivizma u Srbiji.

Skoro 65 odsto podržanih projekata deluje van Beograda.

Inače, početak realizacije ACT projekta pratilo je IPSOS-ovo istraživanje o stanju građanskog društva u Srbiji, 2019. godine, koje je pokazalo da u zemlji ima više od 30.000 registrovanih udruženja građana, a da 79 odsto njih smatra da je nedovoljno informisano o aktivnostima i radu organizacija građanskog društva.

Takođe, rezultati su pokazali da 89 odsto građana nije učestvovalo u aktivnostima vezanim za donošenje odluka u njihovoj lokalnoj zajednici, dok je samo šest odsto građana uključeno u aktivnosti građanskog sektora.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…