Naslovna Politika Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva za pretnje novinarima Južnih vesti

Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva za pretnje novinarima Južnih vesti

5 minuta za čitanje
0
132
NUNS/NDNV

Beograd, 05. februar 2019.  – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka Osnovnog i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace prijavu protiv osumnjičenog koji je pretio novinarima informativnog portala Južne vesti, saopštila su ova dva udruženja.

U zajedničkom saopštenju se ukazuje da "tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanja koja je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva".

Kako se navodi, Radoslav Milovanović iz Ražnja je pre godinu dana na Fejsbuku Južnih vesti napisao komentar u kojem taj portal naziva "antisrpskim, plaćeničkim, profašističkim i bugarskim" i zapretio članovima redakcije Južnih vesti  da "paze kako prelaze ulicu".

Nakon što su novinari prijavili pretnju, policija je ubrzo locirala autora, zaplenila mu računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu, ali je – prema pisanju Južnih vesti –  Milovanović na saslušanju izjavio kako je poruku napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju.

"Prihvatajući takvo opravdanje, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu, a da nije saslušalo nikoga iz redakcije kojoj je preteća poruka upućena", navode NUNS i NDNV, podsećajući da niko iz redakcije Južnih vesti nije saslušan posle pretnji. Tužilaštvo je donelo odluku da krivičnu prijavu odbaci i bez iskaza članova redakcije.

Milovanović je na saslušanju priznao da je napisao komentar na Fejsbuku, ali je zamenica javnog tužioca niškog Osnovnog tužilaštva Milica Jovović u rešenju o odbacivanju krivične prijave navela je da Milovanović "žali zbog toga" i da  "upućene reči ne sadrže konkretnu i kvalifikovanu pretnju" nekoj osobi.

Milovanović je naveo da je komentar ostavio kako bi izrazio svoj stav, a ne kako bi nekome pretio, navedeno je uz ocenu zamenice javnog tužioca Milice Jovović kako smatra "da nema dokaza osnove sumnje da je Radoslav Milovanović učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti". 

Prigovor Južnih vesti Višem javnom tužilaštvu u Nišu odbačen je uz ponovljen stav zamenice tužioca Milice Jovović da Milanović nije pretio, već je "izrazio kritički stav", podsećaju u saopštenju NUNS i NDNV.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…