Naslovna Politika Zabrinjavajuće mala zastupljenost žena u odlučivanju u lokalnim samoupravama u Srbiji

Zabrinjavajuće mala zastupljenost žena u odlučivanju u lokalnim samoupravama u Srbiji

4 min read
0
149
Rodna ravnopravnost

Kragujevac, 22. novembar 2018. – Alarmantno je mali broj žena u odlučivanju u lokalnim samoupravama u Srbiji, dok je broj žena veći od broja muškaraca na izvršilačkim radnim mestima, navela je stručna služba zaštitnika građana na skupu u Kragujevcu.

Istraživanja zaštitnika građana iz 2017. godine u 143 jedinice lokalne samouprave pokazalo je da su žene predsednice opština samo u osam odsto slučajeva.

Zastupljenost žena pada kako pozicija u donošenju odluka raste.

Posebno je alarmantno odsustvo učešća žena na mestima odlučivanja u lokalnim sredinama, odnosno u mesnim zajednicama.

U ukupno 3.417 saveta mesnih zajednica u Srbiji zastupljenost žena je ispod 10 odsto, a žene su predsednice u svega pet odsto slučajeva.

"Mesne zajednice su mesta gde se donose životne odluke i vrlo je zabrinjavajuće da žene u tim odlukama koje se najneposrednije tiču i njih i njihovih porodica učestvuju sa tako malim procentom", rekla je novinarima Nataša Jović iz stručne službe zaštitnika građana.

Jović je rekla da ti podaci govore da je i dalje prisutan snažan tradicionalni odnos prema ženama i njihovom učešću na mestima odlučivanja.

"Žene su nam govorile da se njihovi muževi ne bi složili, jer kažu šta će žene u politici, a i one same govore da ne žele time da se bave zbog obaveza koje imaju", rekla je Jović.

Učešće žena s invaliditetom i Romkinja je još manje, navela je Jović, jer su samo dve žene s invaliditetom na pozicijama imenovanih i postavljenih lica, a Romkinja na tim mestima uopšte nema.

Samo sedam žena s invaliditetom su odbornice u lokalnim skupštinama, a tek dve Romkinje su na tom mestu, dok je samo jedna Romkinja članica gradskog veća.

Jović je kazala da zaštitnik građana podržava rešenje da se zakonski propiše obavezan broj žena u svakom organu republičkom ili lokalne samouprave, kao što je to slučaj sa skupštinama gde se zakonska obaveza poštuje.

Podaci ukazuju na nedostatke rodnih politika kao na to da su mehanizmi za rodnu ravnopravnost samo "na papiru" i u velikom broju slučajeva se ne bave poslovima za koje su osnovani, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja zaštitnika građana u Kragujevcu.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Prespanski sporazum ne može postati obrazac za rešavanje drugih sporova na Balkanu

London, 20. maj 2019. – Prespanski sporazum kojim je rešen spor Grčke i Sever…