Naslovna Politika Zahtev za zaštitu TV N1 i zaposlenih od kampanje koju protiv njih vode predstavnici vlasti u Srbiji

Zahtev za zaštitu TV N1 i zaposlenih od kampanje koju protiv njih vode predstavnici vlasti u Srbiji

5 min read
0
161
N1

Beograd, 28. mart 2019. – Adria News iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije.

U pismu se tražii zaštita televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

U pismu se ističe da je početka emitovanja programa, 2014. godine, N1  Srbija izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije, uključujući i predsednika države. 

Cilj pritisaka i kampanje od početka je da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija.

Etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti.

Svaki talas napada na N1 dovodio je do brojnih pretnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi. Samo retke su procesuirane i dobile su sudski epilog, navodi se u pismu.

Pritisci i napadi na N1, kako se napominje, pojačani su od kada N1 izveštava sa građanskih protesta, a u toku je kulminacija tih napada.

Usledili su novi i očigledno organizovani, preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali pre svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije.

N1 je pred kamerama moćnih nacionalnih televizija, etiketiran kao "učesnik" protesta. Izveštavanje N1 vladini funkcioneri ocenili su kao: "licemerno", "skandalozno", kao "poziv na učešće na upad u RTS", izveštavanje "sa ciljem da se protest omasovi", "poziv na nasilje", "planirano izveštavanje iza kog stoji vitalni politički interes N1".

Najgrublje klevete i opasne poruke državnih funkcionera kulminirale su u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izveštavanje N1 ocenjeno je kao "poziv na ubistvo predsednika Srbije".

Nakon intonacije za napade na N1 od državnih funkcionera, usledile su nove pretnje usmerene ka televiziji N1 i njenim novinarima, sa društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje. Ovaj put se radi o stotinama pretnji.

Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao “izdajnici” i “strani plaćenici”. Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi, ukazuju vlasnici N1.

Oni dodaju da je Srbija zemlja koja ima veliku frustraciju ubistava novinara koja nikada nisu rasvetljena i da N1 u ovom trenutku čini posebne napore kako bi osigurao fizičku bezbednost svojih novinara.

Molimo Vas da, u okviru vašIh mogućnosti, utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile, poručuje se u pismu međunarodnim i nevladinim organizacijama, koje su potpisali Jugoslav Ćosić, News Direktor, N1 Srbija i Ralf Metni (Mathney), direktor Adria News Sarl, Luksemburg.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…