Naslovna Politika Evropska unija Zapadni Balkan i proširenje među prioritetima Rumunije tokom predsedavanja EU

Zapadni Balkan i proširenje među prioritetima Rumunije tokom predsedavanja EU

4 min read
0
224
EU Rumunija

Brisel, 05. januar 2019. – Rumunija je 1. januara počela svoje prvo rotirajuće predsedavanje EU tokom koga će joj, kako su najavili zvaničnici te zemlje, među prioritetima biti i Zapadni Balkan i proširenje Unije.

Narednih šest meseci rumunskog predsedavanja biće burni za EU koju očekuju izlazak Britanije iz bloka, izbori za Evropski parlament, prepirke oko narednog budžeta.

Program rumunskog predsedavanja biće fokusiran na princip kohezije kao zajedničke evropske vrednosti i iskazivanje jedinstva članica i regiona EU.

Prioritetni zadaci Rumunije kao predsedavajuće EU biće osiguranje pravednog i održivog razvoja kroz povećanu konvergenciju, koheziju, inovacije, digitalizaciju i povezanost, očuvanje bezbednosti Evrope, jačanje uloge EU kao globalnog lidera i Evropa zajedničkih vrednosti.

Šef rumunske diplomatije Teodor Meleškanu rekao je na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić krajem decembra u Beogradu da će proširenje EU na Zapadni Balkan biti jedna od najvažnijih tema predstojećeg rumunskog predsedavanja Savetu EU, kao i da će Rumunija podržavati evropski put Srbije.

Rumunija je jedna od pet članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Rumunskim predsedavanjem EU počinje i realizacija programa nove "trojke" članica koje blisko sarađuju u grupama od po tri, po sistemu koji je uveden Lisabonskim ugovorom 2009.

U toj grupi su, uz Rumuniju, Finska, koja će predsedavati u drugoj polovini 2018, i Hrvatska, koja će biti predsedavajuća u prvih šest meseci 2020.

"Trojka" ili "trio" utvrđuje dugoročne ciljeve i priprema zajedničku agendu sa glavnim temama koje će se naći pred Savetom u narednih godinu i po dana a na osnovu tog programa, svaka zemlja priprema svoje detaljne šestomesečne programe.

U dokumentu koji je "trio" u kojem je prva Rumunija pripremio, u delu koji se odnosi na jačanje uloge EU kao globalnog aktera, među prioritetima je predanost politici proširenja koja predstavlja stratešku investiciju u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost Evrope.

Navodi se i da je prihvatanje i poštovanje evropskih vrednosti politički izbor i da je od ključnog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU., prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…